Εξαιρετικές οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά ένα …”μούδιασμα” υπάρχει λόγω της συμφωνίας με τη Γαλλία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Eisenhower Executive Office Building, στο Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται οι δύσκολες προετοιμασίες για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένουν μέχρι και 40 αξιωματούχους και άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο στρατηγικός διάλογος περιλαμβάνει πολλά θέματα στην ατζέντα.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο ελληνοαμερικανικός διάλογος καλύπτει τομείς, όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, και θέματα άμυνας.

Η αμερικανική πλευρά ετοιμάζει και ειδική τελετή στην οποία θα λάβουν μέρος ο κ. Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν και διμερή συνάντηση, κατά την οποία θα γίνει μία μεγάλη επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπό το φως και της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα έλεγα ότι υπήρξε ένα μούδιασμα από την πλευρά των Αμερικανών για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, και η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα δώσει την ευκαιρία για να απαντηθούν ερωτήσεις που πιθανόν έχει η αμερικανική πλευρά. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται το δικαίωμα της Ελλάδας να παίρνει αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζονται εξαιρετικές. Όπως δηλώνει συχνά η αμερικανική πλευρά βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο στην ιστορία.

Όμως, τα πράγματα στην ευρύτερη γειτονιά μας φαίνεται να αλλάζουν λόγω της στροφής της Αμερικής προς τον Ειρηνικό. Αυτή η στροφή θα επηρεάσει την πολιτική στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να ενισχύσει τις συμμαχίες της για να διατηρεί μέσω αυτών παρουσία στην περιοχή.

Όπως είπαμε και χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι «δεμένες» με το Ισραήλ και την Ελλάδα με αμυντικές συμφωνίες και στρατηγικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ουάσιγκτον δεν θα έρθει -μαζί με τον κ. Δένδια- ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε είναι ότι θα απουσιάζει ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν και η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στο Πεντάγωνο εκκρεμεί εδώ και 15 μήνες.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για το Σχέδιο Νόμου του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων συναδέλφων του, που αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Αμερική στην Ελλάδα, την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, και την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά της τριμερούς μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το θέμα των F-35 είναι πολύ σημαντικό για την Ουάσιγκτον, αλλά και για τους νομοθέτες που υποστηριζουν την Ελλάδα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τον τελευταίο λόγο για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα τον έχει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όχι οι γραφειοκράτες: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: