Επίθεση με βιτριόλι: Καταπέλτης ο εισαγγελέας, μίλησε για «σχέδιο εξόντωσης» της Ιωάννας

H Ιωάννα Παλιοσπύρου προσερχόμενη στην είσοδο των δικαστηρίων σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατά την πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι.

Μάλιστα η αποστροφή για σχέδιο εξόντωσης της Ιωάννας εκ μέρους της κατηγορούμενης ίσως προϊδεάζει και για την τελική ετυμηγορία του, για το εάν δηλαή θα προτείνει την ενοχή της 37χρονης για «απόπειρα ανθρποκτονίας» ή για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, εισαγγελέα έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η 37χρονη Εφη «ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την Ιωάννα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

Ο κ. Μαστραντωνακης, αφού ανέλυσε το αμιγώς νομικό σκέλος της υπόθεσης, προχώρησε στην καταγραφή των πραγματικών γεγονότων που καθόρισαν τις κινήσεις της κατηγορούμενης αλλά και τη ζωή της Ιωάννας.

Όπως, , τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στο ζήτημα που τίθεται από παράγοντες της δίκης σχετικά με το πώς βρέθηκε στα χέρια της Έφης το καυστικό υγρό, «το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό».

Ο εισαγγελέας τοποθετήθηκε αναφορικά με τη σχέση μεταξύ κατηγορούμενης και θύματος και περιέγραψε ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την εξαδέλφη του θύματος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σχέση της Έφης με τον 40χρονο ήταν ελεύθερη, πλην όμως, όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία, «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να τη βοηθήσει, να τη συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με τον Νώντα. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Τη ρωτούσε “τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο”. Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Στη συνέχεια ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε πως «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Νώντα, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. “Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους” είπε στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δύο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα, θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

  • Ο εισαγγελέας συνεχίζει την πρότασή του.

Οι πιθανές ποινές
Εάν τελικά το δικαστήριο κηρύξει ένοχη την Έφη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, τότε η ανώτερη ποινή που προβλέπεται είναι αυτή των 15 ετών κάθειρξης, ενώ αν γίνει δεκτή η θέση της υπεράσπισης για μετατροπή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε το ανώτατο όριο ποινής είναι τα 10 έτη.

Κατά την απολογία της 37χρονης, που επανέλαβε πολλές φορές πως δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα, ο Εισαγγελέας υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις στην κατηγορουμένη με κάποιες από αυτές ίσως καθοριστικής σημασίας: «Γιατί δεν της το ρίξατε τα πόδια;» την ρώτησε για να λάβει την απάντηση πως «δεν σημάδεψα στα πόδια..».

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν αυτός που ρώτησε ευθέως την κατηγορουμένη για το κίνητρό της καθώς η απολογούμενη αναφερόταν στην «εμμονή της» με την Ιωάννα όταν πιθανολόγησε πως ο 40χρονος επιδιώκει σχέσεις με το θύμα. «Θέλατε να μην είναι πια όμορφη η Ιωάννα;» την ρώτησε ο Εισαγγελέας για να λάβει την απάντηση πως «ήθελε να την πονέσει».

Όπως εκτιμάται η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να αναμένεται σε επόμενη συνεδρίαση καθώς μετά την εισαγγελική πρόταση ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα για την 37χρονη κατηγορούμενη: Σήμερα η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: