Εμμανουέλ Μακρόν: Ελπίζω να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αλγερία

File Photo Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν EPA/Michel Euler /




Την ελπίδα να εξομαλυνθούν σύντομα οι διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία έπειτα από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τις βίζες που δίδονται σε Αλγερινούς που θέλουν να μεταβούν στην Γαλλία, αλλά και τα επικριτικά σχόλια του Παρισιού για το Αλγέρι, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν.

“Ευχή μου είναι η ύφεση της έντασης γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερα να μιλάμε και να προοδεύουμε”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter προσθέτοντας ότι οι σχέσεις του με τον αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν είναι “ειλικρινώς εγκάρδιες”.

Το Σάββατο η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι “για διαβουλεύσεις”, μία κίνηση για την οποία δεν δόθηκαν επίσημες εξηγήσεις.

Επίσης απαγόρευσε τις πτήσεις γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, τον οποίο η Γαλλία χρησιμοποιεί τακτικά για να φθάνει στις δυνάμεις της που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε τη δημοσίευση ενός άρθρου του Μακρόν, στο οποίο έγραφε ότι μετά την ανεξαρτησία της το 1962 η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός “μνημικού κεφαλαίου” που βασίζεται στην γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας, το οποίο τροφοδοτείται από “το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα”.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε δηλώσεις του υποδεχόμενος του απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας, έκανε επίσης λόγο για “επίσημη Ιστορία”, η οποία “ξαναγράφτηκε από την αρχή” και “δεν στηρίζεται σε αλήθειες”, αλλά “σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας”.

Την οργή του Αλγερίου προκάλεσε και η ανακοίνωση την Τρίτη από το Παρίσι μιας δραστικής μείωσης του αριθμού των αδειών εισόδου προς πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας επικαλούμενο την άρνηση των χωρών του Μάγρεμπ να κινήσουν τις απαραίτητες προξενικές διαδικασίες για την επιστροφή των μεταναστών που απορρίπτονται από την Γαλλία.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Τα παιχνίδια στα παρασκήνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία: Για τις φρεγάτες και τα Rafale…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: