Ελλάδα και ΗΠΑ γράφουν ιστορία: Η MDCA εξασφαλίζει σταθερότητα και ανατρέπει τα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν

FILE PHOTO: O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Photo via Twitter, @NikosDendias




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Η υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας (MDCA) ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ουάσινγκτον, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Αθήνα δεν θα είναι πια ο «αδικημένος σύμμαχος» για τα μάτια της Άγκυρας, αλλά ένας πολύ σημαντικός γεωστρατηγικός εταίρος.

Πρόκειται για μια συμφωνία που εξασφαλίζει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση απόσυρσης από τα ευρωπαϊκά εδάφη καθώς εστιάζουν προς τον Ινδοειρηνικό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στο πλευρό της τις ένοπλες δυνάμεις της υπερδύναμης, σε αρκετά ενισχυμένο βαθμό.

Το γεγονός αυτό έχει τρία κύρια οφέλη για την πατρίδα μας.

  • Πρώτον, η συνεργασία των Ελληνικών και των Αμερικανικών στρατευμάτων, θα ενισχύσει περαιτέρω τον βαθμό ετοιμότητας, με την διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων.

Επίσης το Κογκρέσο θα μπορεί πλέον να εκταμιεύει κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και οι ΗΠΑ θα μπορούν να επενδύουν πιο πολύ στη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα.

Ρόλο «κλειδί » θα παίξει σε αυτό και ο φιλέλληνας Ρόμπερτ Μενένετζ, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Δεύτερον, η MDCA μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σχετικά με τις επιθετικές βλέψεις του Ερντογάν σε Θράκη και Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθώς αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Ελλάδας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της. Με ενισχυμένη την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, η Τουρκία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά, πριν προβεί σε κάποια ακραία κίνηση.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν θα επιδιώξει ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, αν το πράξει τότε είναι σίγουρο ότι θα «πυροβολήσει τα πόδια του».

Ήδη η προεδρία Μπάιντεν είναι φανερά εκνευρισμένη με τον «σουλτάνο». Μια επιπρόσθετη επιθετική ενέργεια, απλώς θα επιβαρύνει τη θέση του. Γι’αυτό και η υπογραφή της αμοιβαίας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας έχει προκαλέσει γκρίνια και νεύρα στην Άγκυρα, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κακοπροαίρετα σχέδια τους ανατρέπονται.

Τρίτον, η MDCA θα αποτελέσει μια σπουδαία κληρονομιά για το μέλλον, αφού υπάρχει η προοπτική για την επ’ αόριστον ανανέωση, με το πέρας της πενταετίας. Μάλιστα, ακόμη και αν αλλάξει η ηγεσία του Λευκού Οίκου σε 3 χρόνια, η νέα προεδρία θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο που συμβάλλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια ή καταγγελία της συμφωνίας, θα προκαλέσει την αντίδραση του Κογκρέσου.

Επίσης, αν υλοποιηθεί η επ’ αόριστον ανανέωση, η Τουρκία θα αποκτήσει έναν μόνιμο «βραχνά» πάνω από το κεφάλι της. Οι Αμερικανοί θα εποπτεύουν πιο στενά της κινήσεις της και δεν θα της αφήνουν πολλά περιθώρια, ειδικά σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Ρωσία.

  • Συνοψίζοντας, Ελλάδα και ΗΠΑ γράφουν ιστορία. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ζενίθ. Όπως φαίνεται ο «αστερισμός» της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν ευνοεί ιδιαίτερα τα συμφέροντα του έθνους μας.

Παρά το γεγονός ότι από τον ίδιο τον πρόεδρο δεν έχουμε δει ακόμη όσα θα θέλαμε στα ελληνοτουρκικά, με την υπογραφή της MDCA η Ελλάδα αποκτά ρόλο «ρυθμιστή» στην περιοχή, βάζοντας «δύσκολα» στον Ερντογάν.

Τώρα το μόνο που μένει, είναι η σωστή διαχείριση των πλεονεκτημάτων μας από την ελληνική ηγεσία και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμαχίας μας με το Ισραήλ, την Κύπρο και φυσικά με τη Γαλλία.

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης της americanherald.gr και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Αν και ο Ερντογάν δίνει σημασία στις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Το εκβιαστικό διπλό παιχνίδι της κατοχική Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: