Χαλούμι με ευρωπαϊκή βούλα και σήμανση ΠΟΠ από σήμερα στην αγορά

ΚΥΠΕ/ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ




Χαλλούμι με τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) μπορούν να παρασκευάζουν από σήμερα όσα τυροκομεία έχουν υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Αρχή και ακολούθως συνήψαν τη σχετική συμφωνία με τον φορέα ελέγχου Bureau Veritas.

Τα προϊόντα με τη σήμανση ΠΟΠ, στην αγορά θα κυκλοφορούν για ένα χρονικό διάστημα με τα παλαιότερα στοκ χαλλουμιών, που παρήχθησαν μέχρι και τις 30/9/2021.

Τα προϊόντα αυτά θα παραμείνουν στην αγορά μέχρι τη διάθεσή τους και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δέσμευση και καταστροφή τους. Επομένως, τα χαλλούμια που δεν φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ δεν αποτελούν προϊόντα μιμητισμού. Από την 1/10/2021 και μετά δεν επιτρέπεται να παρασκευάζεται χαλλούμι αν δεν είναι ΠΟΠ και δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα χαλλούμια ΠΟΠ για τα οποία αναμένεται αυξημένη ζήτηση πλέον, στην εγχώρια, στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια αγορά, θα τυγχάνουν ελέγχους από φορέα ελέγχου, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τις ζωοτροφές, την παραγωγή γάλακτος, και την παρασκευή του τελικού προϊόντος.

Με βάση την πληροφόρηση του «Φ», μέχρι και χθες 30 τυροκομεία που καλύπτουν περίπου το 80% της εγχώριας αγοράς και εξαγωγών είχαν συνάψει τη σχετική συμφωνία βάσει της οποίας μπορεί από σήμερα να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ. Μικρός αριθμός τυροκόμων που υπέβαλαν ελλιπείς αιτήσεις και δεν πέρασαν τον διοικητικό έλεγχο, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, εφόσον προσκομίσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, να πάρουν το πράσινο φως για παρασκευή χαλλουμιού με την ειδική σήμανση.

Αναμένεται να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή όλων των εμπλεκομένων στο νέο σύστημα. Σημειώνεται ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο όσοι υπέβαλαν πλήρεις αιτήσεις, έχουν συνάψει τα σχετικά συμβόλαια και διαθέτουν τπν προσωρινή βεβαίωση, θεωρούνται δυνητικά ότι μπορεί να παράγουν χαλλούμι.

Σε κατοπινό στάδιο θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι από τον φορέα ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις συμμόρφωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της προδιαγραφής της εν λόγω ονομασίας, θα υπάρχουν κυρώσεις για τους παρανομούντες. Το σχέδιο ελέγχου του Bureau Veritas καθορίζει όλες τις διαδικασίες για την ένταξη στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των επιχειρήσεων που παράγουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν και εμπορεύονται το προϊόν χαλλούμι ΠΟΠ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Μετά από 12 χρόνια το χαλούμι έγινε ΠΟΠ : Ορόσημο για την πατρίδα μας, λέει ο Αναστασιάδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: