Απαιτείται σοβαρότητα κι εγρήγορση μετά το σημαντικό βήμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όταν εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ*

Λίγες ημέρες μετά την συσπείρωση των Αγγλοσαξόνων και την ανακήρυξη της συμμαχίας AUKUS, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν μία ιστορική συμφωνία διακηρύσσοντας πως αμφότερες είναι διατεθειμένες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ρευστό πλανητικό σύστημα όπως αυτό διαμορφώνεται με ραγδαία ταχύτητα.

Οι δύο συμμαχικές χώρες αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ χωρών με συγκλίνοντα γεωπολιτικά συμφέροντα, δεδομένης της αδυναμίας των υπαρχόντων υπερεθνικών οργανισμών να ενεργήσουν αποτελεσματικά, με κύρια αιτία την εμφανή (αλλά για πολλούς μη επαρκή) συνθήκη των υποβοσκουσών αντιτιθέμενων γεωστρατηγικών των επιμέρους κρατών-μελών τους.

Η ανάσχεση της κινεζικής στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος είναι πλέον σαφές πως αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο τοποθετείται η αμερικανική γεωστρατηγική, μεταφέροντας ευθύνες και βάρη σε περιφερειακές δυνάμεις. Το νέο δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται στην ύπαρξη περιφερειακών συνεργατικών και συμμαχικών σχημάτων που ιδανικά θα εξισoρροπούν το ένα το άλλο όσο η υπερδύναμη θα αποδεσμεύει δυνάμεις προς τον Ειρηνικό αλλά και προς θέσεις όπου βάσει των νέων εκτιμήσεων ενδεχομένως χρειαστεί αμερικανική παρουσία.

  • Είναι σημαντικό υπό αυτή την έννοια να γίνει αντιληπτό πως η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αντιτίθεται στο AUKUS. Οι δύο χώρες αναλαμβάνουν νέες ευθύνες, οι οποίες αφενός υποστηρίζονται από τον ιστορικό τους ρόλο και τις γεωστρατηγικές τους επιδώξεις αφετέρου δεν είναι αποκλίνουσες των αμερικανικών συμφερόντων.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς καθώς πέρα από το κρίσιμο ζήτημα της αγοράς νέων φρεγατών που κατά γενική ομολογία των ειδικών είναι εξαιρετικών δυνατοτήτων, αναδεικνύει τη βούληση της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον αμυντικό τομέα αναλαμβάνοντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επιπλέον, μέσα από τα άρθρα 12 και 22 της συμφωνίας, διαπιστώνεται η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στον κρίσιμο τομέα των πληροφοριών και στη μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο αναλύσεων επί ενεργειακών θεμάτων αλλά και πλανητικών γεωπολιτικών ανακατονομών ισχύος.

Η ελληνογαλλική συμφωνία υπογράφεται σε μία κρίσιμη περίοδο διεθνώς, όπου οι ούτως ή άλλως λεπτές ισορροπίες σε μία σειρά γεωπολιτικών υποσυστημάτων διαταράσσονται. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, ορισμένα θέσφατα του παρελθόντος αναθεωρούνται.

Σε άρθρο τoυς στη Wall Street Journal, οι Gordon και Lubold αναφέρονται σε ενδιαφέρουσες πτυχές της αμερικανορωσικών επαφών των τελευταίων μηνών, ειδικά μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, αναφέροντας σχετικά:

«Η διοίκηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα αναφέρει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε περιοχές που οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα ενώ αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές που εναντιώνονται στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών»[i].

  • Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, πως o Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Petrushev επικοινωνούν τακτικά, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Τα πεδία στα οποία η αμερικανική και η ρωσική γεωστρατηγική συγκλίνουν (ή αποκλίνουν) θα πρέπει να σταθμιστούν με σοβαρότητα καθώς σε μία σειρά γεωπολιτικών υποσυστημάτων του άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Κύπρου, η υπερδύναμη και η Ρωσική Ομοσπονδία ενδεχομένως να επιταχύνουν τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Επιστρέφοντας στην ελληνογαλλική συμφωνία, τονίζεται πως παρά την αδιαμφισβήτητη αξία της ως προς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την ασφάλεια της Μεσογείου, δεν εξασφαλίζει χρόνο για εφησυχασμό ή περιθώρια για υπεραισιόδοξες αντιλήψεις και ενέργειες. Της θετικής αυτής πρωτοβουλίας οφείλουν να ακολουθήσουν κι άλλες.

Επόμενη πρόκληση για την ελληνική διπλωματία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου. Τα δύσκολα είναι μπροστά.

[i]                           https://www.wsj.com/articles/u-s-asked-russia-about-offer-of-bases-to-monitor-afghan-terror-threat-11632767164

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Απαιτείται και το νέο βήμα εδώ και τώρα: Η σημαντική Ελληνογαλλική Συμφωνία να καλύπτει την ΑΟΖ και την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: