Αγώνας δρόμου για τα Greek Viper: Από το 005 flight test στο 619, εν αναμονή των εξονυχιστικών έλεγχων για την 2η φάση

Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΑΒ είναι να καταφέρει να παραμείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση του στόλου των F-16. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Επτά έγιναν εδώ και λίγες ώρες τα μαχητικά που οδεύουν όχι προς

την επόμενη σελίδα, αλλά προς τον επόμενο τόμο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι ακριβώς περιγράφουν οι Επιτελείς τις προσπάθειες που γίνονται ώστε οι αεροπορικές πλατφόρμες με τα «μπλε φτερά» να σταθούν τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια επάξια στον Ελληνικό ή όποιον ουρανό διαταχθούν να πετάξουν.

Αυτή την φορά την είσοδό του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έκανε μαχητικό F-16 Block 52 plus από την 337 Μοίρα «Φάντασμα» της Λάρισας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη άνοιξη και μετά τα φαντάσματα του κάμπου θα δώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών σε σχέση με τις άλλες πολεμικές μοίρες, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη πρόκληση, των προπαρασκευαστικών εργασιών που απαιτούνται για την μετατροπή του στόλου των F-16 σε Viper.

  • Άλλα πέντε αεροσκάφη αναμένεται να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας μέσα στο 2022 για να συμπληρώσουν την πρώτη «φουρνιά» των F-16 που πρέπει ν’ αποσυναρμολογηθούν και να περιμένουν έτσι μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από το Τέξας, εκεί δηλαδή που γίνονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στο «Flight test» 005 της 335 Μοίρας «Τίγρης».

Τότε, επισημαίνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, την Διοίκηση της ΕΑΒ, μερίδα εργαζομένων που έχουν τις δικές τους αγωνίες και την κατασκευάστρια εταιρεία, ξεκινά το μεγάλο στοίχημα και ο πρώτος δυνατός αγώνας για την μετατροπή της ραχοκοκαλιάς των F-16 στο κορυφαίο επίπεδο που έχει φτάσει τεχνολογικά το μαχητικό.

Αλλά ταυτόχρονα αυτός ο αγώνας είναι και το πιο σημαντικό crash test για την εταιρεία και τους εργαζόμενους, το κατά πόσο δηλαδή μπορεί να υποστηρίξουν αυτό το μεγάλο Εθνικό στοίχημα για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εν αναμονή προσλήψεων και περαιτέρω αναβαθμίσεων…

Η γραμμή παραγωγής χρόνο με τον χρόνο θ’ αυξάνεται την στιγμή που η ΕΑΒ πρέπει ν’ αποδίδει πίσω στις Πολεμικές μοίρες το έργο της σε συγκεκριμένους αριθμούς και δίχως καθυστερήσεις, έως το 2028 που ολοκληρώνεται το σχέδιο «οχιά».

  • Το αεροπορικό Επιτελείο, δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό που υπάρχει διότι οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού ήδη μετακινούν μέρα με τη μέρα το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Πολεμική Αεροπορία στην κατασκευάστρια εταιρεία. Αλλά και αύριο το πρωί, εξηγούν πηγές που γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, να γίνουν αυτές οι προσλήψεις των περίπου 250 ατόμων, το προσωπικό αυτό πρέπει να περάσει από το στάδιο της εκπαίδευσης και εντός του έτους που έρχεται να είναι πανέτοιμο ν’ αναλάβει δράση πάνω στην πρώτη 12άδα των μελλοντικών Viper.

Την ίδια στιγμή πάντως που γίνονται υγιείς προσπάθειες να σταθεί επάξια η Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα είκοσι χρόνια, δεν θα σταματήσουμε να το σημειώνουμε, διότι μεταφέρουμε την αγωνία πηγών μας από το αεροπορικό Επιτελείο ότι παραμένει βαλτωμένο το σχέδιο της αύξησης των δικτυοκεντρικών αεροσκαφών καθώς η απόφαση για τα F-16 Block 50 παραμένει στη Λ. Μεσογειών.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κος. Παναγιωτόπουλος έχει ζητήσει να ετοιμαστούν οι απαντήσεις σε όλα εκείνα που πιθανά να υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όταν αυτές παραδοθούν στο γραφείο υπουργού, το σχέδιο θα προχωρήσει. Το χρονοδιάγραμμα όμως παραμένει σε θολό τοπίο.

Αν δεν προχωρήσει το σχέδιο για την αναβάθμιση των block 50 λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές, μελλοντικά η αεροπορία θα είναι υποχρεωμένη να στέλνει για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών μόνο ορισμένα από τα Viper, διότι τα μη αναβαθμισμένα θ’ αποτελούν εναέριους στόχους για τα αντίπαλα ραντάρ. 

Ο «χρυσός οδηγός»

Πάντως και οι πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πρωτότυπο Ελληνικό Viper λένε πως το 005 έχει επιστρέψει στην βάση της Lockheed Martin για το δεύτερο στάδιο των δοκιμών που θέλει η κατασκευάστρια εταιρεία, στο έδαφος και τον αέρα. Μάλιστα έμπειροι τεχνικοί λένε περιγραφικά ότι «το χέρι έχει αρχίσει να κινείται προς το button του on ώστε ν’ ανοίξει το πράσινο φως».

  • Την ίδια στιγμή σε καθημερινή εξέλιξη βρίσκεται και η συγγραφή του τεχνικού βιβλίου παρατηρήσεων από τους μηχανικούς που ελέγχουν εξονυχιστικά το 005. Το λεγόμενο και Service Bulletin είναι αυτό πάνω στο οποίο οι τεχνικοί της ΕΑΒ, παλαιοί και νεότεροι που θα προσληφθούν, θα στηρίξουν όλη τη δεξιοτεχνία τους για την αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Τανάγρας.

Οι πολύτιμες σελίδες για το Greek Viper, γεμάτες με οδηγίες και παρατηρήσεις είναι ικανές να χτίσουν τη νέα αεροπορική ιστορία των F-16. Παράλληλα αυτός ο «χρυσός οδηγός» δείχνει την τεχνογνωσία στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πάνω στην οποία οι Έλληνες μηχανικοί μπορούν να πατήσουν και να δηλώσουν παρόντες σε ανάλογες αναβαθμίσεις αεροσκαφών άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «φροντιστήριο» της Blue Flag στην έρημο του Ισραήλ: H μελλοντική αεροπορική εικόνα με τα F-35 αν ληφθούν γενναίες αποφάσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: