Το «φροντιστήριο» της Blue Flag στην έρημο του Ισραήλ: H μελλοντική αεροπορική εικόνα με τα F-35 αν ληφθούν γενναίες αποφάσεις…

Ισραηλινό F-16 Sufa & Γαλλικό Rafale F3R στην αεροπορική βάση της Όβντα στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των πρώτων αναγνωριστικών πτήσεων των φιλοξενουμένων από τους Ισραηλινούς, στο πλαίσιο της άσκησης Blue Flag στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (https://twitter.com/IAFsite)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι συγκεκριμένοι ιπτάμενοι που πρώτοι θα κληθούν να πετάξουν με τις «οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτές τις μέρες έχουν στο πλάι τους ως «blue» ή απέναντί τους ως «red», στον εναέριο χώρο της ερήμου του Νεγκέβ στο σύμμαχο κράτος του Ισραήλ, εικόνες από το μέλλον στο FIR Αθηνών.

Συγκέντρωση από αεροπορικές πλατφόρμες, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, που προχωρούν πολλά βήματα μπροστά το επίπεδο της αεροπορικής μάχης και συνάδουν με το ζητούμενο της «αεροπορικής υπεροχής». Κι αυτά συμβαίνουν με σύμμαχες χώρες στη Μεσόγειο, την στιγμή που η Άγκυρα προχωρά σε θολά νερά σ’ ότι έχει να κάνει με την παραγγελία της που αφορά νέα F-16.

Η αναβάθμιση στο επίπεδο Viper που ξεκίνησε από το 005 της 335 Μοίρας «Τίγρης», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, θα συνεχιστεί τόσο στα Advanced του «Ολύμπου», όσο και στα block 52 plus της Λάρισας και της Κρήτης. Και παράλληλα Επιτελείς, ιπτάμενοι, μηχανικοί στην Πολεμική Αεροπορία, ευελπιστούν στην αύξηση της δικτυοκεντρικής ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου, με τον εκσυγχρονισμό των «50αριών» της Αγχιάλου ώστε να μην διαθέτουμε μελλοντικά «ιπτάμενους στόχους» για τα αντίπαλα αεροσκάφη που παραβιάζουν καθημερινά το FIR Αθηνών.

  • Η «Blue Flag» του Ισραήλ είναι η άσκηση που δίνει απαντήσεις στο αεροπορικό Επιτελείο για την 5η γενιά αεροσκαφών. Το ραντάρ του «Ολύμπου» καλείται να εστιάσει απέναντι στο Ισραηλινό F-35, δηλαδή στο πότε θα δει το μαχητικό 5ης γενιάς το APG-68 V9 που φοράει το Advanced, αλλά και τα τουρκικά μαχητικά. Ο λόγος απλός από την στιγμή που οι συζητήσεις κατά την υπογραφή της MDCA κινήθηκαν και γύρο από το F-35…

Στην «Blue Flag» συμμετέχει η αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών και οι Ισραηλινοί που έχουν αντιληφθεί τον aggressive ρόλο των αεροπόρων της Ελλάδας, τους θέλουν πάντοτε σε αυτή την άσκηση.

Η βίβλος του μέλλοντος της HAF

Τα «γεράκια» της 336 Μοίρας «Όλυμπος» που τον περασμένο Σεπτέμβριο αφόπλισαν την τουρκική αεράμυνα με την προσγείωσή τους στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, αυτές τις μέρες είναι οι πρεσβευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ. Και καλούνται να συνεχίσουν την παράδοση της 340 Μοίρας «Αλεπού» που πρώτη συμμετείχε στην σημαντική άσκηση του Ισραήλ, της 337 Μοίρας «Φάντασμα» αλλά και να διατηρήσουν τα υψηλά στάνταρ που άφησε ως Ελληνική κληρονομιά στη «Blue Flag», η 335 Μοίρα «Τίγρης»…

Το σημαντικό όπως εξηγούν αεροπόροι που έχουν λάβει μέρος στην «Blue Flag» αλλά και στον «Ηνίοχο», είναι το τι θ’ αποκομίσουν οι ιπτάμενοι και μηχανικοί και τι θα μεταφέρουν στο αεροπορικό Επιτελείο. Ειδικά τώρα «hot» εμπειρία, θεωρούνται τα συμπεράσματα για την χρήση των Rafale και F-35.

  • Και κάπως έτσι γράφονται οι πρώτες σελίδες της «βίβλου» του μέλλοντος της Πολεμικής Αεροπορίας που θέλει να λειτουργήσει διαλειτουργικά και δικτυοκεντρικά, με F-16 Viper, F-16 Advanced++, Rafale F3R και F-35 μιας και οι πρόσφατες διπλωματικό- αμυντικές εξελίξεις με τις ΗΠΑ, έχουν βάλει επίσημα στο κάδρο την 5η γενιά.

Οι αποστολές των επτά χωρών στη «Blue Flag» δεν είναι για ν’ αποδείξουν αν είναι «δυνατοί», αλλά να γίνουν καλύτεροι κι αυτό επιτυγχάνεται όταν όσοι πετούν γίνονται τα «σφουγγάρια» και γεμίζουν γνώσεις απ’ όλους τους άλλους μετέχοντες, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να συνεργαστούν σε μια άσκηση υψηλότατων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Η απαίτηση του «work horse» και τα διδάγματα

Οι Γάλλοι με τα Rafale F3R και κυρίως οι Ισραηλινοί, με F-35, F-15, F-16 Sufa, είναι πολύ φειδωλοί στις πληροφορίες αεροπορικών τακτικών, κυρίως στα στοιχεία που αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Έμπειροι αεροπόροι που έχουν λάβει μέρος στους Ηνιόχους, από τότε που μετατράπηκε σε πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνουν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρησιμοποιούσαν εύκολα τους παρεμβολείς τους, παρά ελάχιστα έως καθόλου. Βεβαίως όταν το αποφάσιζαν, «καθάριζαν» το τοπίο σε ελάχιστα λεπτά με πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας, την ώρα μάλιστα που το ιπτάμενο ραντάρ τους προστατεύονταν από Ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52 Advanced.

Η 336 Μοίρα «Όλυμπος» διαθέτει μια εξαιρετική αεροπορική πλατφόρμα που μπορεί επάξια να σταθεί τόσο δίπλα στα F-35 όσο και στα Rafale, δικτυοκεντρικά με link 16 να πάρει εικόνα, να δώσει στοιχεία. Έχει σημαντική οπλική ισχύ με Amraam, JDAM, JSOW κάτι που δεν τους καθιστά απλώς «multi role» αλλά «swing role», δηλαδή στην ίδια πτήση ν’ αναλάβουν διαφορετική αποστολή. Αφήνουν από μακριά τα «έξυπνα όπλα» και αναλαμβάνουν air to air ρόλο, target cup πάνω από τον στόχο.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι λένε οι ίδιοι άνθρωποι ότι ζητούμενο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου, διότι δεν θέλουμε μόνο «υπολογιστές». Η Πολεμική Αεροπορία απαιτεί «work horse» και αριθμούς κι αυτό το δίνει μόνο η ραχοκοκαλιά των F-16.

Αν απωλέσουμε ή απαξιώσουμε τα 38 block 50 και τα 32 block 30, τα δεδομένα δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ αν αποφασιστούν εγκαίρως οι αναβαθμίσεις στο επίπεδο Advanced ++ τότε η Πολεμική Αεροπορία παραμένει ιδιαίτερα αξιοπρεπής για περισσότερο από μια 20ετία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κι άλλη τετράδα ιπταμένων ετοιμάζεται για Γαλλία: Η 12άδα των Rafale F3R * Οι αυριανοί εκπαιδευτές της Τανάγρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: