Αυτό πιστεύουν οι Γερμανοί: Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα από “επιθετικές ενέργειες”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο φόρουμ του Νταβός. EPA, FRANCOIS MORI, POOL




Η Γαλλία και η Ελλάδα συμφώνησαν στο Παρίσι μια νέα Συμμαχία Ασφαλείας, την οποία βλέπουν ως «το πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», αναφέρει η εφημερίδα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναδημοσιεύει η ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Ο Macron θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα από “επιθετικές ενέργειες”»
Υπότιτλος: «Νέα Συμμαχία Ασφαλείας με την Αθήνα – Ο Μητσοτάκης παραπέμπει στην σύγκρουση με την Τουρκία»

Η ανταπόκριση της Michaela Wiegel από το Παρίσι αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι πρόκειται για «αμοιβαίες δεσμεύσεις που υπερβαίνουν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ». Δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοεί με αυτό.

Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε «τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού 2020», όταν μόνη της η Γαλλία έσπευσε να βοηθήσει την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της αντιδικίας της Ελλάδας με την Τουρκία για τα αποθέματα φυσικού αερίου, η Γαλλία διέταξε να μεταβούν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο φρεγάτες.

Όταν ρωτήθηκε για την σχέση με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό φυλάκιο της Ευρώπης σε μια περιοχή σημαντική για την ΕΕ από γεωπολιτικής και ενεργειακής απόψεως.

«Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση εισβολής, επιθέσεων ή επιθετικών ενεργειών», δήλωσε ο Macron αναφερόμενος στην σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ενισχυμένη εταιρική σχέση Ασφαλείας δεν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης χώρας.

Οι Υπουργοί Άμυνας και των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την αγορά τριών φρεγατών από το γαλλικό ναυπηγείο Naval Group. Η Naval Group πρόσφατα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της λύση της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων με την Αυστραλία.

Ο Macron επεσήμανε ότι οι φρεγάτες για την Ελλάδα θα κατασκευαστούν στη λιμενική πόλη Lorient της Βρετάνης. Η τιμή των τριών φρεγατών ανέρχεται σε περίπου 3 δις Ευρώ. Υπάρχει επίσης η επιλογή για μια ακόμη φρεγάτα.

Η Υπουργός Άμυνας Florence Parly επαίνεσε σε ένα ανακοινωθέν την «ιστορική Συμφωνία». Εκτός από την γαλλική Naval Group, η γερμανική εταιρεία TKMS και η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συμμετείχαν αρχικά στον διαγωνισμό για τις τέσσερις φρεγάτες.

Φέτος η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Dassault, και έτσι έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που χρησιμοποιεί γαλλική Τεχνολογία. «Δεσμευόμαστε να εξοπλίσουμε την Ελλάδα, προκειμένου να γίνει σεβαστή η εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Macron.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χρησιμοποίησε την εμφάνισή του στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθεί για την αφέλεια της ΕΕ σε αμυντικά θέματα. Τα λόγια του φάνηκαν να απευθύνονται στον Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas (SPD), ο οποίος μεσολάβησε στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Αύγουστο του 2020.

Ο Maas στράφηκε στον κατευνασμό και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να «βάλουν τέλος στο παιχνίδι με την φωτιά». «Όταν δεχόμαστε πίεση από κράτη που υιοθετούν πιο σκληρή στάση, θα πρέπει να αντιδρούμε και να δείχνουμε ότι έχουμε τα μέσα και την θέληση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο Macron δικαιολογώντας την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων.

 «Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς κλιμακώνουμε την σύγκρουση, αλλά ότι εξασφαλίζουμε τον σεβασμό», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο ίδιος δεν έχει την εντύπωση ότι η Ελλάδα εμφανίστηκε «πολεμοχαρής» το καλοκαίρι του 2020. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλειά τους», προειδοποίησε ο Macron.

Όταν ρωτήθηκε για την ρήξη με τις ΗΠΑ για τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Βρετανία, δήλωσε ότι σήμερα ο Γάλλος Πρέσβης θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο συμφώνησε να θέσουν τις βάσεις για μια ανανεωμένη σχέση εμπιστοσύνης.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ακόμα μια συνάντηση με τον Biden για τα μέσα Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί είναι και θα παραμείνουν οι μεγάλοι ιστορικά σύμμαχοι, με τους οποίους η Γαλλία μοιράζεται κοινές αξίες. «Αλλά εδώ και λίγο περισσότερο από μια δεκαετία τα στρατηγικά τους συμφέροντα έχουν μετατοπιστεί στην Κίνα και τον Ειρηνικό». Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη και «να ενεργήσουν προς την δική τους προστασία».

Η εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση μιας νέας «Συμμαχίας Ασφαλείας» με την ονομασία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Macron δήλωσε ότι η Ευρώπη θα έκανε ένα τρομερό λάθος αν δεν έβγαζε συμπεράσματα από τη συμπεριφορά της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον Μητσοτάκη εγκαινίασαν προηγουμένως μια έκθεση στο Λούβρο με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα: Η γέννηση της Νεότερης Ελλάδας 1675-1919». 

«Για εμάς ήταν φυσιολογικό να υποστηρίξουμε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία. Θα στηρίζουμε πάντα την Ελλάδα γιατί είναι ενσωματωμένη στην καρδιά του πολιτισμού μας», δήλωσε ο Macron.

 

 

-Ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle

Τίτλος: «”Ρεβάνς” για τη Γαλλία η συμφωνία με την Ελλάδα»

Υπότιτλος: «Μακρόν και Μητσοτάκης χαρακτηρίζουν τη συμφωνία, η οποία εμπεριέχει δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ως “ιστορική” για τις δυο χώρες, αλλά και την Ευρώπη»

 

Παρατίθεται η ανταπόκριση της Ολυμπίας Τσίπηρα από το Παρίσι:

 

//«Ύστερα από την αυστραλιανή ταπείνωση, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε σήμερα τη ρεβάνς του μέσω Ελλάδας», γράφει ο γαλλικός Τύπος, αναφερόμενος στην επικύρωση της αγοράς των τριών φρεγατών «Μπελαρά» και την υπογραφή μιας «Αμυντικής Συμφωνίας», ανάμεσα στις δύο χώρες. Και οι δύο ηγέτες, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισαν τη Συμφωνία «ιστορική για την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Η Συμφωνία περιέχει και το «δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής», για το οποίο έδωσε εξηγήσεις ο πρόεδρος Μακρόν: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια περιοχή με ταραχές, αλλά και με σοβαρά στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι νόμιμο επομένως το ότι δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε στο να εξοπλισθεί για την προστασία της εδαφική της ακεραιότητας, και να συνεργασθούμε μαζί της για την προφύλαξή της από κάθε εξωτερική εισβολή ή επίθεση. Για μένα πρόκειται για μία ένδειξη φιλίας, η οποία συνάδει με την ιδέα της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας που όλοι μας επιθυμούμε», υπογράμμισε.

 

Μία συμφωνία «που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών»

Για τον έλληνα πρωθυπουργό «η σημερινή Συμφωνία είναι και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών, ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, που δίνει παράλληλα ανοίγματα για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Την συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Φλόρανς Παρλύ και Ζαν Υβ Λε Ντριάν για την Γαλλία, καθώς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας για την Ελλάδα.

Κατά την σύντομη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τις υπογραφές, δημοσιογράφος ερώτησε εάν η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας που συνάπτεται σε περίοδο έντασης με την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο ερώτημά της ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είχε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τα κράτη-μέλη και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιλογή των γαλλικών φρεγατών της Naval Group, έναντι των προτάσεων της αμερικανικής Lockheed-Martin που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια έως πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν η τελική εισήγηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα φροντίσουμε η προμήθεια να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, ώστε να επωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η σημερινή Συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί και τους στόχους του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί η νέα διμερής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναδημοσίευση από την ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle

Η απουσία του Αποστόλη Ζουπανιώτη από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ ήταν περισσότερο από αισθητή: Η αποχώρηση ενός μεγάλου ανταποκριτή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: