Το σύστημα Link 16 καθιστά την Πολεμική Αεροπορία απόλυτο κυρίαρχο: Οι φρεγάτες θα συμπληρώσουν το παζλ

_ Η προσθήκη των + 6 Rafale F3R δίνει στην 332 Μοίρα “Γεράκι” ακόμη πιο ενισχυμένη αεροπορική δύναμη και ισοσταθμιζει τον αριθμό των αεροσκαφών με εκείνον της 331 Μοίρας με τα επίσης Γαλλικά Mirage 2000-5. Πηγή εικόνας: Dassault




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία με τον αεροπορικό στόλο που διαθέτει αλλά κυρίως την εμπειρία των «γερακιών» σε πολυποίκιλες αποστολές, την έχει αναδείξει σε μια ισχυρή δύναμη, ιδιαίτερα υπολογίσιμη και φόβητρο για κάθε επίδοξο αντίπαλο.

Τα παθήματα των γειτόνων πολλά, είτε στις αερομαχίες είτε και σε πιο σύνθετες αποστολές που απαιτούν λεπτομερή σχεδίαση.

Ο εφιάλτης που έζησαν πριν έναν χρόνο οι Τούρκοι με τις αποστολές στην Κύπρο είναι κάτι που δύσκολα θα ξεπεράσουν κι αυτό το είχε πει ο ίδιος ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ αρκετούς μήνες αργότερα σε μια κρίση αλήθειας αποκάλυψε την χαμένη δυναμική της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μελλοντική Πολεμική Αεροπορία, μετά και την ανακοίνωση στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προσθήκη των +6 Rafale F3R κατατάσσει τα «μπλε φτερά» στην απόλυτη δύναμη αεροπορικής υπεροχής.

Αρκεί κανείς να υπολογίσει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.

Έως τότε δεν αποκλείεται σε αυτό τον στόλο με τις αυξημένες δυνατότητες, να προσθέτουμε και τα F-15 Block 50 τα οποία θα πάρουν όλα τα απάρτια από τα Advanced του Αράξου, που μετατρέπονται σταδιακά σε «οχιές».

  • Και τότε θα ομιλούμε για 146 μαχητικά που μεταξύ τους θα ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες την στιγμή που θα σχηματίζουν comao για οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί.

Η λογική, βάση της συνέχειας των πραγμάτων λέει ότι το θέμα των Block 50 θα ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα εντός της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και μαζί με αυτό το σημαντικότατο πρόγραμμα, συμπαρασύρονται κι άλλα υποπρογράμματα εξίσου σημαντικά για την Πολεμική Αεροπορία, τα οποία έχουν να κάνουν με τα νέα όπλα που απαιτούν οι νέες συνθήκες και απειλές στις οποίες οφείλει η Πολεμική Αεροπορία ν’ ανταπεξέλθει εφόσον απαιτηθεί.

Η Πολεμική Αεροπορία όπως αυτή τη στιγμή πορεύεται, με την ολοκλήρωση το 2027, του προγράμματος των VIPER, θα έχει συνολικά στη διάθεσή της συνολικά 170 ετοιμοπόλεμα μαχητικά, F-16 Viper & Block 50 σε επίπεδο Advanced, Rafale F3R, Mirage 2000-5.

Παράλληλα έχουμε ήδη γράψει στην σελίδα μας την περασμένη εβδομάδα, ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως το μέτωπο των F-35 ζεσταίνεται και πάλι, γεγονός που δείχνει ότι η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί διακαώς το μεγάλο βήμα προς το μέλλον ώστε να καταστεί η απόλυτη δύναμη αεροπορικής υπεροχής στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό των φρεγατών

Από την άλλη πλευρά πάντως εκείνο που δεν ακούστηκε καθόλου στην ΔΕΘ είναι το τι γίνεται τελικά με το μεγάλο πρόγραμμα των νέων φρεγατών. Και δεν είναι μόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά την οποία διατηρήθηκε στο «σιωπητήριο». Πριν τον Αύγουστο τα πάντα κινούνταν και συνεχίζουν σε ρυθμούς άκρως απορρήτου.

Πολλά ακούγονται και λέγονται για νέες προτάσεις των «μνηστήρων» καθώς αντιλήφθηκαν-κάποιοι- ότι ενδιάμεσες λύσεις με πλοία που θα φέρουν και δεν θα λύσουν προβλήματα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.

Η απόφαση για την προσθήκη των έξι Γαλλικών αεροσκαφών Rafale F3R στον αεροπορικό στόλο, από τη μια πλευρά που αφορά το αεροπορικό Επιτελείο είναι κάτι σημαντικό διότι ανοίγει την ψαλίδα δυνάμεων με τη γείτονα ακόμη περισσότερο και φέρνει ένα μαχητικό 4,5 γενιάς με πολλές ιδιαιτερότητες που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τον αεροπορικό αγώνα ενώ σε πολιτικό επίπεδο μένει το αποτύπωμα της διαχρονικής εμπιστοσύνης που υπάρχει και αναπτύσσεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

  • Η Γαλλία είναι η δεύτερη δύναμη που έχει εμπιστευτεί η Ελλάδα, μετά τις ΗΠΑ, στον αεροπορικό τομέα. Βεβαίως τα ινία ανήκουν στο πιο εμπορικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε παγκοσμίως και δεν είναι άλλο από το Αμερικανικό F-16.

Το αν θα επηρεάσει αυτή η απόφαση για τα Rafale τις μετέπειτα εξοπλιστικές κινήσεις που έχουν να κάνουν με τον στόλο και τις φρεγάτες κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτή την ώρα και σε κανένα δημοσιογραφικό γραφείο.

Βεβαίως οι πολιτικές πιέσεις, όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα των φρεγατών δεν θα σταματήσουν, αντιθέτως θα γίνονται ίσως και αφόρητες. Αν αυτές οι πιέσεις έχουν αποδώσει καρπούς, πέραν της επιχειρησιακής αξιολόγησης, η οποία πολλές φορές προτάχθηκε από την πολιτική ηγεσία, (σ.σ. τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο κι από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς έχουν ζητήσει επιλογή του «καλύτερου πλοίου» για το ΠΝ) ή αν τα γεωπολιτικά συμφέροντα κριθούν πολύ πιο αναγκαία από τα σύγχρονα, ισχυρά «ξύλινα τείχη», θα φανεί το επόμενο διάστημα, διότι και γι’ αυτή την απόφαση δεν υπάρχει επιπλέον χρόνος μιας και βρισκόμαστε ήδη στις λεγόμενες καθυστερήσεις….

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Μετατροπή της Τανάγρας σε στρατηγική αεροπορική βάση: Τα 24 Rafale F3R είναι μόνο η αρχή…

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: