Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι το το καπρίτσιο του Ερντογάν: Ο γαμπρός του αγοράζει εκτάσεις γης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Α) και ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Δ), Photo via Twitter, @BeratAlbayrak




Εκτενές δημοσίευμα για το φιλόδοξο έργο του Ταγίπ Ερτογάν (Erdogan), την κατασκευή του καναλιού της  Κωνσταντινούπολης, το οποίο χαρακτηρίζει ο συντάκτης της L’ ExpressZafer Sivrikaya ως το «καπρίτσιο»  του Τούρκου Προέδρου.

Επισημαίνει ότι, εάν και υποτίθεται ότι θα αποφορτίσει την κυκλοφορία στο στενό του Βοσπόρου, στην πραγματικότητα  αντιμετωπίζει οικονομικά, οικολογικά και γεωπολιτικά εμπόδια.

Οι αντίπαλοί του βλέπουν σε αυτήν την πρωτοβουλία πάνω απ’ όλα μια προσπάθεια αναβίωσης του κατασκευαστικού τομέα, τον οποίο ο Erdogan κατέστησε κινητήρια δύναμη  της οικονομίας και στον οποίο κυριαρχούν οι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στην εξουσία.

Στις όχθες του μελλοντικού καναλιού, προγραμματίζεται να οικοδομηθούν νέες συνοικίες για να φιλοξενήσουν από 500.000 έως και 2 εκατομμύρια κατοίκους. Οι πρώτοι που αγόρασαν γη  αποκόμισαν ήδη σημαντικά κέρδη. Ανάμεσά τους, ο Berat Albayrak, γαμπρός του Erdogan και πρώην υπουργός Οικονομίας.

Πολύ δαπανηρό και με αβέβαιη κερδοφορία, το έργο ανησυχεί τους Κωνσταντινουπολίτες κυρίως για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει. 

«Θα καταστρέψει τις λίμνες και τα φράγματα που τροφοδοτούν την πόλη με νερό και θα καταστήσει υφάλμυρους τους υδάτινους πόρους», προειδοποιεί η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Rüya Kurtulus. 

Ο Βόσπορος διαθέτει ένα σύστημα ρευμάτων που περιορίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο θαλασσών, κάτι που το κανάλι δεν θα το επιτρέψει. Το οικοσύστημα της Θάλασσας του Μαρμαρά, που έχει ήδη δοκιμαστεί, δεν θα αντέξει μια μαζική εισροή υδάτων από τη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία είναι πολύ μολυσμένα, όχι πολύ αλμυρά και χαμηλά σε οξυγόνο.

Η Τουρκία, η οποία διέρχεται μια μεγάλη οικονομική κρίση, βασίζεται σε ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του 2023, θα σταματήσει το έργο και δεν θα επιστρέψει τις επενδύσεις, κάτι που φυσικά αποθαρρύνει τους ξένους εταίρους… «Ειδικά καθώς ο Erdogan βρίσκεται στα χαμηλότερα των δημοσκοπήσεων και θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον θρόνο του σε δύο χρόνια και μαζί με αυτόν και το τρελό του όνειρο».

ΠΗΓΗ: L’ ExpressZafer Sivrikaya: – Canal d’Istanbul, la lubie d’Erdogan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: