Στην κρητική γη επέστρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης: Θα είναι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων…

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα Χανίων, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, συγγενών, φίλων, στενών συνεργατών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ




Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας « αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης όπως αυτός είχε επιλέξει σε λίγη ώρα θα «αναπαυθεί» αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

  • Με θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Χανίων

Με θερμά λόγια και εμφανώς συγκινημένος, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αποχαιρέτησε με τον επικήδειο λόγο του στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Με μεγάλη συγκίνηση και λίγα λόγια μετρημένα εκφράζοντας όλες τις Χανιώτισσες και όλους τους Χανιώτες, υποκλίνομαι μπροστά σου, γιατί εσύ έγινες με τη ζωή σου η ζωντανή συνείδηση της Ρωμιοσύνης, που σφράγισε την σύγχρονη ταυτότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Βρισκόμαστε εδώ, στον Γαλατά, στο χωριό του παππού σου του Μιχάλη και του πατέρα σου του Γιώργου, που όπως ο ίδιος είχες πει, “φυτέψανε βαθιά μέσα στην καρδιά σου τις δυο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν τη ζωή σου: την Ελλάδα και την Κρήτη”. Δύο σύμβολα που ταυτίστηκαν με την ελευθερία και τον αγώνα και οδήγησαν τα βήματά σου», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Χανίων στάθηκε στην πάνδημη υποδοχή που επεφύλαξαν οι πολίτες στον εκλιπόντα, «στα Χανιά, στα χώματα των Βενιζέλων, στην πόλη που είχες πάντα στην καρδιά σου. Στο λιμάνι, στους δρόμους και στα σοκάκια, στην “Όμορφη Πόλη” που με τον αγαπημένο σου αδελφό, τον ποιητή Γιάννη κάνατε κάποτε τραγούδι».

«Λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από την πόλη, στον Σταυρό, ο Ζορμπάς στροβιλίζεται ακόμη στους ρυθμούς της δικής σου μουσικής. Της μουσικής που σμίλεψε με χρυσά γράμματα την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας και αγαπήθηκε στα πέρατα της Οικουμένης», όπως χαρακτηριστικά είπε και προσέθεσε:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και είναι ένας Κρητικός Έλληνας ή ένας Έλληνας Κρητικός με όλο το αξιακό βάρος της γενιάς του, που το γονιμοποίησε, το μπόλιασε, το έκανε βιοθεωρία, πράξη και κορυφαία Τέχνη. Κουβάλησε τους προγόνους του, βάδισε με συνέπεια στην ιστορία τους κι εμπνεύσθηκε από τη λύρα, τους κρητικούς χορούς, από τα δυνατά πατήματα, από τα αναντρανιστά κορμιά των περήφανων Κρητικών μαχητών της ελευθερίας.

Έτσι ο Μίκης έγινε η σύγχρονη Ελλάδα. Κατάφερε να γίνει ένα κομμάτι όλων μας, ένα στοιχείο της καθημερινότητάς μας, σημάδεψε τις ζωές μας, μας καθόρισε, μας ενέπνευσε, μας προσέφερε διεξόδους και οράματα, ψυχική ανάταση και ελπίδα σε δύσκολες συγκυρίες. Το πολυδιάστατο μουσικό του έργο ήταν ελληνικό αλλά έγινε παγκόσμιο».

Όπως ακόμα τόνισε ο δήμαρχος Χανίων:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν αυτός που αποτέλεσε τη γέφυρα τής υψηλής ποίησης με τον λαό, έφερε στα χείλη μας και έβαλε για πάντα στην ψυχή μας τους μεγάλους ποιητές. Γενιές Ελλήνων έγιναν κοινωνοί του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βάρναλη, του Λειβαδίτη, του Αναγνωστάκη, του Γκάτσου, του Χριστοδούλου, του Νερούδα και τόσων άλλων.

Σε εποχές δύσκολες, πυρακτωμένες, στην εθνική αντίσταση αλλά και στα σκληρά χρόνια του εμφυλίου, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, στη μεταπολίτευση, ο Μίκης δεν οξειδώθηκε ποτέ μεσ’ τη φωτιά των ανθρώπων και παρέμενε πάντοτε συγχρονισμένος με το ρολόι της ιστορίας.

Αφουγκράστηκε τη Ρωμιοσύνη, την εξέφρασε, την τραγούδησε, την εξύψωσε. Αρνήθηκε τη σιωπή, τον φόβο και την υποταγή.

Γιατί ήταν ένας άνθρωπος του χρέους και της ευθύνης, που “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις”. Και αυτό το πλήρωσε με σκληρούς διωγμούς, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες. Με τραύματα που έφερε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όλη του η ύπαρξη, όλο του το έργο είναι μια οικουμενική πρόσκληση ελευθερίας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του, αυτή η ανάσα ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους σε όλη τη γη.

Ένα είναι βέβαιο: ο Μίκης ερωτεύτηκε παράφορα τη ζωή, έζησε μια ζωή περιπετειώδη και συγκλονιστική, 100 ζωές σε μία».

Ο κ Σημανδηράκης αναφέρθηκε ακόμα στην ευθύνη του δήμου να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και κατέληξε λέγοντας:

«Αγαπημένε Μίκη, Ουρανομίκη όπως σε είχε αποκαλέσει κάποτε ο μεγάλος μας ιεράρχης Ειρηναίος Γαλανάκης, θα σε θυμόμαστε πάντα έτσι όπως εσύ ήθελες: Ως μουσικό και επαναστάτη και ως επαναστάτη και μουσικό».

  • Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα.

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Η οδός Ιλισίων στην Κηφισιά θα μετονομαστεί σε «Μίκης Θεοδωράκης»

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποκτήσει η οδός Ιλισίων στην Κηφισιά, δηλαδή ο κεντρικός δρόμος που αποτελεί δυτική είσοδο στην πόλη και μάλιστα «πέφτει» πάνω στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Αυτή την εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, τονίζοντας πως «ακούγοντας τις τοποθετήσεις των συναδέλφων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένιωσα ότι οφείλουμε κάτι μεγαλύτερο, κάτι περισσότερο για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές προς εκείνον, που προσέφερε ανεκτίμητα στον Πολιτισμό και στην αυτογνωσία μας».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης της Κηφισιάς και την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στον Δήμο βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο μουσουργό, με τη συμβολή του Γιώργου Χατζηνάσιου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα φέρει πλέον το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, έγινε δεκτή η εισήγηση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και αποφασίστηκε ομόφωνα η μετονομασία του Δημοτικού Ωδείου σε «Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου Μίκης Θεοδωράκης», τιμώντας έτσι τη μνήμη και το έργο του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Το αποχαιρετιστήριο τραγούδια από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Στην κηδεία η κόρη του Μαργαρίτα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη σημειώνοντας: «θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επέλεξε να αποχαιρετήσει τον πατέρα της τραγουδώντας στην κηδεία στον Γαλατά Χανίων, το τραγούδι «Παλικάρι» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το «Αρχιπέλαγος» του 1959 ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα» λέει ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: