Το μενού που δεν θα… τρώγεται! Σήμερα το γεύμα του Γκουτέρες για το Κυπριακό: Αναστασιάδης εναντίον κατοχικού ηγέτη

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Aναστασιάδης είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της ExxonMobil, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χωρίς κανένα σημάδι, το οποίο  ανατρέπει την απαισιόδοξη εικόνα στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί το  γεύμα που οργανώνει τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Τις εκατέρωθεν θέσεις χωρίζει χάσμα ενώ δεν υπάρχει διάθεση από την τουρκική πλευρά για διαφοροποίηση της. Η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα επιμένουν σε λύση δυο κρατών, επιδιώκοντας εν πολλοίς ένα μοντέλο συνομοσπονδίας. Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, θα επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο το νησί.

Ο Γενικός Γραμματέας, με παρέμβαση των Βρετανών, που διακαώς θέλουν να συντηρείται μια διαδικασία με δικά τους υλικά, θα επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες προτείνοντας τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του στο Κυπριακό.

Ο στόχος του απεσταλμένου θα είναι αρχικά η εξεύρεση «κοινού εδάφους», με απώτερο σκοπό την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για την γνωστή συνταγή αναζήτησης της «χρυσής τομής» μεταξύ των θέσεων που υιοθετούν οι εμπλεκόμενοι.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με στοιχεία από τις εκατέρωθεν απόψεις.

  • Η ελληνική πλευρά στην Κύπρο επισήμως υποστηρίζει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θεωρείται και είναι μια μεγάλη υποχώρηση και ένα μοντέλο, που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα λειτουργήσει. Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά προτάσσει τη λύση δυο κρατών. Είναι σαφές πως οι Τούρκοι επιδιώκουν ως τελικό στόχο τη συνομοσπονδία.

Με αυτά τα δεδομένα θα γίνει το γεύμα του Γενικού Γραμματέα με τους Αναστασιάδη και Τατάρ. Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να ανατραπεί το αδιέξοδο; Δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από τουρκικής πλευράς.

Η Άγκυρα δεν έχει λόγο να αλλάξει θέσεις και να εγκαταλείψει την αξίωση της για εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Αυτό που προδήλως ζητούν, είναι αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και μετά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Σε αυτή τη θέση θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Εάν δεν αποδεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις η ελληνική πλευρά τότε η νέα προσπάθεια δεν θα προχωρήσει. Το αδιέξοδο θα παραμείνει. Εάν, βέβαια, η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τις τουρκικές επιδιώξεις τότε τούτο θα συνιστά εθνική αυτοχειρία.

Στο… βάθος όλων αυτών των διεργασιών βρίσκονται οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν καταθέσει και μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία θεωρούν πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο.

Πρόκειται για φόρμουλα, που μέσα από την γνωστή βρετανική λογική της  «εποικοδομητικής ασάφειας», επιχειρείται να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά στο θέμα της κυριαρχίας. Τέτοιες φόρμουλες, ιδέες, προφανώς και περιέχουν παγίδες.

Πρόκειται για ιδέες, οι οποίες στοχεύουν στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Υπάρχει διέξοδος; Πάντα. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Για να επιτευχθεί τούτο θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το στόχο μας. Είναι ή δεν είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων; Αν ναι, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν τα εργαλεία και η μέθοδος.

Εννοείται πως όλα θα γίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, έχοντας όμως ταυτόχρονα ενισχύσει την άμυνα. Καθώς η άμυνα ενισχύει πάντα τη διπλωματία. Από εκεί και πέρα, με αξιοποίηση διαφορετικών συμφερόντων, που συμπίπτουν με τα δικά μας, έστω και σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Πρέπει να μπουν γερές βάσεις για συμμαχίες, οι οποίες στοχεύουν στην ανατροπή των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών. Να υιοθετηθούν πολιτικές που προκαλούν κόστος στην κατοχική Τουρκία. Δεν είναι καθόλου εύκολο το εγχείρημα τούτο. Η άλλη, όμως, οδός της προσαρμογής στις τουρκικές απαιτήσεις είναι δυσκολότερη και οδυνηρή.

Στο γεύμα Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Τατάρ δεν αναμένονται ανατροπές. Η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στο να μην φύγει η ελληνική πλευρά με κόστος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι «ευφάνταστες ιδέες» της πολιτικής ανομβρίας: Μήπως κάποιοι θέλουν να καταστεί «αναπόφευκτη» η «κυριαρχική ισότητα»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: