Οριακή μεν, αλλά καθαρή νίκη του SPD: Ο Σολτς ξεκινά το μεγάλο κυβερνητικό παζάρι

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την γερμανική καγκελαρία από νωρίς έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και νίκη του κόμματός του. EPA/MAJA HITIJ/ POOL




Ωρα με την ώρα η αρχική ευφορία των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών που έρχονται στην δημοσιότητα από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το προβάδισμα των Σοσιλαδημοκρατών [SPD] έναντι των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών [CDU/CSU] αργά αλλά σταθερά αυξάνονταν, φτάνοντας στο 1,5% μισή ώρα περίπου πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενώ επιβεβαίωναν και τις αρχικές προβλέψεις για πανωλεθρία των επιγόνων της Άγγελα Μέρκελ, σε ένα από τα ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος.

  • Συγκεκριμένα, προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) έδινε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

  • Για “μεγάλη επιτυχία” του κόμματος του, το οποίο κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν να προηγείται ελαφρώς της συντηρητικής παράταξης, έκανε λόγο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς.

Όπως σημείωσε “θα είναι μια μακρά  εκλογική νύχτα η σημερινή, αυτό είναι σίγουρο. Είναι όμως  βέβαιο πως πολλοί πολίτες ψήφισαν το SPD διότι θέλουν να υπάρξει μια αλλαγή στην Κυβέρνηση και επίσης επειδή θέλουν έναν επόμενο Καγκελάριο που θα λέγεται Όλαφ Σολτς”

Σιγά σιγά ανοίγει η ψαλίδα

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την έναρξη της καταμέτρησης ψήφων τα οποία δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας έδιναν οριακό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) .Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Λίγο μετά τις 10μμ ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά εκλογικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνταν με ποσοστό 25,5% έναντι 24,5% των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU).

Ακολουθούν οι Πράσινοι, με 13,8%, το κόμμα των Φιλελευθέρων με 11,7%, το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) με 10.9% και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 5%.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Όπως όλα δείχνουν από τη Δευτέρα το πρωί ο Όλαφ Σολτς θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό που φαντάζει ως πρώτη επιλογή του είναι η συνεργασία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Αλλά για να συμβεί αυτό υπάρχουν ορισμένες σημαντικές και δύσκολες συνθήκες. Η πρώτη είναι να εξομαλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των Πράσινων και των Φιλελεύθερων που είναι μεγάλες.

Αυτό προϋποθέτει μακροχρόνιες και επίπονες συζητήσεις με αμοιβαίες υπαναχωρήσεις.

Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν οι συζητήσεις να κρατήσουν αρκετούς μήνες, ενώ το τελικό τους αποτέλεσμα θα υπόκειται και σε εσωκομματικά δημοψηφίσματα ειδικά σε ότι αφορά στους Σοσιαλδημοκράτες και του Πράσινους.

Είναι σαφές ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν αίσια κατάληξη η πραγματική εναλλακτική λύση είναι η επανάλειψη του μεγάλου συνασπισμού, μόνο που αυτή τη φορά οι Σοσιαλδημοκράτες θα βρίσκονται σε θέση οδηγού και το CDU θα είναι ο δεύτερος εταίρος.

Η άλλη εναλλακτική που συζητείται έτσι κι αλλιώς ως ακραίο ενδεχόμενο είναι η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Αν όμως η βάση των Πρασίνων έχει απορρίψει τη συνεργασία με το SDP φαντάζει ουτοπικό και πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να εγκρίνει μια αντίστοιχη συνεργασία με το CDU.

Δυσαρέσκεια Λάσετ

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα ποσοστά CDU/CSU είναι πραγματική πανωλεθρία καθώς ο άλλοτε κραταιός συντηρητικός συνασπισμός της Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται να χάνει οκτώ μονάδες από το 2017.

  • Ειδικά δε οι Βαυαροί εταίροι CSU, σημειώνουν την χειρότερη επίδοσή τους εδώ και 70 χρόνια κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

 

Αυτοκριτική από την Μπέρμποκ των “Πράσινων”

Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχθηκε ότι το κόμμα δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο. Υπήρχε η επιθυμία οι Πράσινοι να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολιτικής στην χώρα ως ηγέτιδα δύναμη, δήλωσε .

«Θέλαμε περισσότερα. Δεν τα πετύχαμε, και λόγω των λαθών στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, των δικών μου λαθών. Αυτήν την φορά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά το κόμμα έλαβε εντολή για το μέλλον”, είπε.

Τί έδιναν τα exit poll

Σημειώνεται ότι το πρώτο exit poll που δημοσιοποιήθηκε από την ZDF, τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών [με άνοδο 5 μονάδων]  είναι 26% έναντι 24% για τους Χριστιανοδημοκράτες – με πτώση οκτώ μονάδων από το 2017.

Μεγάλη άνοδο εμφάνιζαν οι “Πράσινοι” με ποσοστό 15% και γίνονται έτσι το τρίτο κόμμα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό,  ενώ στο 11% κυμαίνονται οι ακροδεξιοί της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” αλλά και οι “Φιλελεύθεροι”.

Πτώση που το  βγάζει από τη Βουλή εμφανίζει το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke με ποσοστό 5%.

HJ με πληροφορίες και από AΠΕ – ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Deutsche Welle

Οριακό προβάδισμα για Σοσιαλδημοκράτες: Για μεγάλη επιτυχία σε μακρά εκλογική νύχτα κάνει λόγο ο Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: