Οριακό προβάδισμα για Σοσιαλδημοκράτες: Για μεγάλη επιτυχία σε μακρά εκλογική νύχτα κάνει λόγο ο Σολτς

Βέβαιος για την νίκη εμφανίστηκε ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. EPA/MAJA HITIJ/ POOL




Για “μεγάλη επιτυχία” του κόμματος του, το οποίο κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν να προηγείται ελαφρώς της συντηρητικής παράταξης, έκανε λόγο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς.

Όπως σημείωσε “θα είναι μια μακρά  εκλογική νύχτα η σημερινή, αυτό είναι σίγουρο. Είναι όμως  βέβαιο πως πολλοί πολίτες ψήφισαν το SPD διότι θέλουν να υπάρξει μια αλλαγή στην Κυβέρνηση και επίσης επειδή θέλουν έναν επόμενο Καγκελάριο που θα λέγεται Όλαφ Σολτς”

Λίγο νωρίτερα είχαν γίνει γνωστά κάποια πρώτα αποτελέσματα που έδιναν οριακό προβάδισμα στο SPD.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα μετά την έναρξη της καταμέτρησης ψήφων τα οποία δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τις 8μμ ώρα Ελλάδας δίνουν οριακό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) .Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

*Λίγο μετά τις 10μμ ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά εκλογικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνταν με ποσοστό 25,5% έναντι 24,5% των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU).

Ακολουθούν οι Πράσινοι, με 13,8%, το κόμμα των Φιλελευθέρων με 11,7%, το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) με 10.9% και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 5%.

*Λίγο πριν τις 11μμ ώρα Ελλάδας προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) έδινε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Δυσαρέσκεια Λάσετ

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ.

  • «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Αυτοκριτική από την Μπέρμποκ των “Πράσινων”

Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχθηκε ότι το κόμμα δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο. Υπήρχε η επιθυμία οι Πράσινοι να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολιτικής στην χώρα ως ηγέτιδα δύναμη, δήλωσε .

«Θέλαμε περισσότερα. Δεν τα πετύχαμε, και λόγω των λαθών στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, των δικών μου λαθών. Αυτήν την φορά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά το κόμμα έλαβε εντολή για το μέλλον”, είπε.

Τί έδιναν τα exit poll

Σημειώνεται ότι το πρώτο exit poll που δημοσιοποιήθηκε από την ZDF, τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών [με άνοδο 5 μονάδων]  είναι 26% έναντι 24% για τους Χριστιανοδημοκράτες – με πτώση οκτώ μονάδων από το 2017.

Μεγάλη άνοδο εμφανίζουν οι “Πράσινοι” με ποσοστό 15% και γίνονται έτσι το τρίτο κόμμα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό,  ενώ στο 11% κυμαίνονται οι ακροδεξιοί της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” αλλά και οι “Φιλελεύθεροι”.

Πτώση που το  βγάζει από τη Βουλή εμφανίζει το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke με ποσοστό 5%.

  • Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του exit poll.

Ένα δεύτερο exit poll που δημοσίευσε το κανάλι ARD προβλέπει απόλυτη ισοπαλία με ποσοστό 25% τόσο για Σοσιαλδημοκράτες όσο και για Χριστιανοδημοκράτες. 

Οι Πράσινοι εμφανίζονται με ποσοστό 15%, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και το ακροδεξιό κόμμα (AfD) με 11%, ενώ το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) με 5%.

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα exit poll δεν περιλαμβάνεται η εκλογική συμπεριφορά της επιστολικής ψήφου.

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός

Α. Ενας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU,

Β. Ενας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP,

Γ. Ενας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP.

Δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Deutsche Welle

Πρώτα exit poll για εκλογές στη Γερμανία: Δυο μονάδες μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες * Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: