Ο Τζόνσον κάνει χιούμορ ή προκαλεί το Παρίσι; Συνέλθετε και κάντε μας τη χάρη, λέει στους Γάλλους για την AUKUS [video]

File photo Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον EPA/VICKIE FLORES μέσω ΚΥΠΕ




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στη Γαλλία [χωρίς να τον κατονομάσει, φυσικά, στον Εμανουέλ Μακρόν] να “συνέλθει” και “να κάνει τη χάρη” στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία, στη διαμάχη με επίκεντρο την τριμερή συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία.

Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να «prenez un grip» σχετικά με όλο αυτό, «donnez-moi un break», διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια». Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις ‘get a grip’ (στα ελληνικά, “ξεκόλλα, σύνελθε”) και ‘give me a break’ (“κάνε μου τη χάρη”).

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας».

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ -ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

 

Απύθμενο θράσος Ερντογάν στον ΟΗΕ: Αδικο να μιλάει εδώ ο Αναστασιάδης και όχι ο Τατάρ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: