Ο Μενέντεζ αγνοεί τις επιθέσεις των Τούρκων και συνεχίζει να μάχεται για την Ελλάδα και την Κύπρο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστής κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Μετά την εξαιρετική του ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, κατά την οποία έθιξε το μείζον θέμα της παράνομης κατοχής του νησιού από τον τουρκικό Αττίλα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), ο οποίος όμως είναι ένας πολιτικός και άνθρωπος που όταν πιστεύει σε ένα σκοπό, ούτε πτοείται ούτε αλλάζει γνώμη.

Οι Τούρκοι έκαναν επίσης το λάθος και επιτέθηκαν και εναντίον της συζύγου του, η οποία είναι αρμενικής καταγωγής με ρίζες στην Κύπρο. Την κατηγόρησαν ότι ήταν αυτή που επηρέασε τον γερουσιαστή για να απαιτήσει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, ένας ισχυρισμός που είναι ψεύτικος διότι ο κ. Μενέντεζ ασχολείται με το θέμα εδώ και 12 χρόνια, όταν δεν γνώριζε τη σύζυγό του.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Κάνοντας ένα απολογισμό για την επίσκεψή του γερουσιαστη, μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζει πλέον σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει, ακόμα περισσότερο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, τόσο για την στρατιωτική ενδυνάμωση της Ελλάδας μέσα από τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και για την αντιμετώπιση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Βεβαίως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, διότι η σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρόκειται να αλλάξει θέση ούτε για το Αιγαίο, ούτε για την Κύπρο. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, απλά εξυπηρετούν τους σκοπούς του ισλαμιστή προέδρου της κατοχικής δύναμης.

Ο γερουσιαστής πιστεύει, ότι σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έκανε παρέμβαση προς τον Ερντογάν, όταν η Τουρκία απείλησε το Καστελόριζο, ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει παρόμοια τουρκική συμπεριφορά. Το είπε στον Αλέξη Παπαχελά, στην Καθημερινή, το επανέλαβε και σε εμάς.

Στα σχέδια του γερουσιαστή είναι επίσης η ενδυνάμωση της σχέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών, στην τριμερή για την ασφάλεια. Όποτε και να γίνει αυτή η συνάντηση, είναι η σειρά της Ελλάδας να την φιλοξενήσει.

Επίσης εργάζεται στο σχέδιο νόμου, που εισήγαγε ο ίδιος, για τη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και στο πλαίσιο του νόμου αυτού θα παρέχεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να προμηθεύεται πολεμικό υλικό από την Αμερική. Υπάρχει πρόβλεψη για την αγορά και των αμερικανικών μαχητικών F-35 εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και έχει τα χρήματα για να τα αγοράσει.

Στο πρόσωπο του γερουσιαστή η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τον πιο σημαντικό υποστηρικτή στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Λόγω του κ. Μενέντεζ, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν αποκτήσει και άλλους υποστηρικτές στο Κογκρέσο.

Έχει τη φήμη του πολιτικού των έργων, όχι το λόγων και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη πάρα πολλές φορές.

Ο κ. Μενέντεζ αναμένεται να ασχοληθεί σοβαρά, το δήλωσε άλλωστε ο ίδιος, με τη νέα αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Κατέγραψε την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν, ότι η αγορά αυτή θα γίνει. Και προανήγγειλε νέες κυρώσεις.

  • Θυμίζω ότι όταν το 2018 είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις και θα ακυρωθεί η αγορά των F-35, πολλοί, στην Ελλάδα και την Κύπρο, γέλασαν. Ο γερουσιαστής επέβαλε και τα δύο. Και τις κυρώσεις και την εκδίωξη της κατοχικής δύναμης από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

Ένα άλλο θέμα που τον απασχολεί είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Μόλις επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής προτίθεται να ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό ζήτημα:

“Εάν η Τουρκία κάνει το λάθος να παραβιάσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (εννοεί για την Αμμόχωστο), πιστεύω ότι θα έρθουν στο δρόμο της περισσότερες κυρώσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η υπόθεση του Αφγανιστάν τελείωσε για την κυβέρνηση Μπάιντεν: Φτάνει να διαβάσει κανείς την ομιλία του… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: