Η υπόθεση του Αφγανιστάν τελείωσε για την κυβέρνηση Μπάιντεν: Φτάνει να διαβάσει κανείς την ομιλία του… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είπε τη δική του αλήθεια και δεν έκρυψε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται για το Αφγανιστάν. Και πριν, αλλά κυρίως μετά την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, γνωρίζαμε ότι ήθελε να τελειώνει με αυτόν τον πόλεμο.

Η επιλογή ήταν η στρατιωτική αποχώρηση ή η κλιμάκωση με την αποστολή επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων. Επέλεξε την πρώτη επιλογή, διότι πραγματικά πιστεύει ότι ήταν ένας πόλεμος χωρίς τελειωμό και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιβληθεί το καθεστώς που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι ήταν το καλύτερο για τη χώρα.

Ο κ. Μπάιντεν, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, πιστεύουν και κάτι άλλο: ότι έπρεπε να πάρουν στα χέρια τους τη σωτηρία τη χώρας οι ίδιοι οι Αφγανοί, και δεν το έπραξαν. Η Αμερική τους εκπαίδευσε, τους έστειλε πολεμικό υλικό δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξόδεψε από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν οι Ταλιμπάν.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Η υπόθεση του Αφγανιστάν τελείωσε για τούτη την κυβέρνηση. Φτάνει να διαβάσει κανείς την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου.

“Σας δίνω τον λόγο μου», είπε ο κ. Μπάιντεν, «από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική».

Αυτό βεβαίως θα φανεί στη συνέχεια. Διότι πολλοί νομοθέτες, αλλά και δημοσιογράφοι, τη θεωρούν μία λάθος απόφαση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο.

  • Διότι θα μπορούσαν με βάση την Καμπούλ να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, που θα είναι αντιδυτικές με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Άρα το θέμα, λόγω της Τουρκίας, ενδιαφέρει και την Ελλάδα, και την Κύπρο, και βεβαίως την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όσοι διαφωνούν με τον κ. Μπάιντεν υποστηρίζουν επίσης ότι η υπερδύναμη θα αντιμετωπίσει νέο τρομοκρατικό κύμα μόλις εδραιωθούν οι Ταλιμπάν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα προβληματίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες γι’ αυτό και Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί συνεχίζουν το διάλογο με τους Ταλιμπάν σε μία προσπάθεια να επέλθει μία συνεννόηση και μία πραγματική συνεργασία.

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν μία μέρα στο μέλλον, δούμε και αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από την Ουάσιγκτον, μία αδιανόητη πράξη έως πριν από λίγο καιρό. Εάν αυτό εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα θα γίνει. Ας μην έχουμε αμφιβολία.

Οι Αμερικανοί συνεννοούνται με χώρες του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα με το Κατάρ, μία χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Να σημειώσουμε ότι το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις και με την Τουρκία, η οποία ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια συνεννόησης με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και αυτές οι εξελίξεις αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ντουμπάι και το Κάιρο, διότι οι εξελίξεις είναι λίγο ανησυχητικές. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομιλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους ομολόγους τους των Εμιράτων και της Αιγύπτου, οι οποίοι τονίζουν ότι οι στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αδιατάρακτες.

Το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από ομάδα Κύπριων υπουργών θα πάει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να συναντήσει τον πρόεδρο Αλ Σίσι και άλλους αξιωματούχους της Αιγύπτου.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους τόσο σημαντικό αμερικανικό υλικό, που δεν το διαθέτουν οι μισές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι και αυτή μία αμερικανική τραγωδία. Επέτρεψαν να …ενισχύσουν τους αιώνιους εχθρούς, τους Ταλιμπάν, με τον πιο μοντέρνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Το μήνυμα-δικαιολογία του Μπάιντεν είναι ότι “έπρεπε να φύγουμε” από το Αφγανιστάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: