Νότης Μηταράκης για παράνομη μετανάστευση: «Το 2015 δεν πρόκειται να επαναληφθεί»

File Photo Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Με τη φράση «δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης…

…υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστούν ζητήματα όπως η διαδικασία των απελάσεων, οι επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών, ή και η χορήγηση διεθνούς προστασίας. Το νομοθέτημα δέχθηκε σφοδρά πυρά κριτικής από την αντιπολίτευση, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης από του βήματος της Ολομέλειας, την ώρα που όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της «Κ» Γ. Παλαιολόγος, η επίτροπος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς δήλωνε: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία θα έθετε σοβαρά προσκόμματα στο έργο που επιτελούν ΜΚΟ στη θάλασσα, το οποίο σώζει ζωές, και στη δυνατότητά τους να παρακολουθούν για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Οπως τόνισε σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο η κ. Μιγιάτοβιτς, η δράση των οργανώσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς «παίζουν μείζονα ρόλο στην καταγραφή και την αναφορά επαναπροωθήσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αναφερόμενη στην επίμαχη διάταξη, η κ. Μιγιάτοβιτς εκτιμά ότι ενδέχεται να «υπονομεύσει σοβαρά» τη δυνατότητα εποπτείας της δράσης του Λιμενικού και της συμμόρφωσης των επιχειρήσεών του με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίτροπος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλεί την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να συνεργάζονται εποικοδομητικά με τις ΜΚΟ για την προστασία της ζωής όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα και να δημιουργούν ένα πλαίσιο που να διευκολύνει τη δραστηριότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «εισάγει τη χώρα μας θεσμικά στο μέτωπο και στο μπλοκ των δυνάμεων των ξενοφοβικών που δεν έχουν ενόραση ιστορική για το τι έρχεται, σχολίασε μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η Φώφη για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα μαλλιοτραβιούνται αφού επανέφεραν τη μόδα της αποστασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: