Ιστορική πτήση: H SpaceΧ στέλνει στο διάστημα τέσσερις πολίτες για ταξίδι τριών ημερών

Φωτογραφία που δημοσιοποίησε η SpaceX: Στην κορυφή της φωτογραφίας ο Τζάρεντ Αϊζάκμαν. Δεξιά του η Σίαν Πρόκτορ, αριστερά του η Αρκενω και στη βάση της φωτό ο Σεμπρόφσκι.




Ιστορική θεωρείται η πτήση της Τετάρτης με τη διαστημική κάψουλα SpaceX,

καθώς πρόκειται για το πρώτο διαστημικό ταξίδι που θα εκτοξευτεί σε γήινη τροχιά, με πλήρωμα καθολικά αποτελούμενο από πολίτες.

Η αποστολή υπό τη κωδική ονομασία «Inspiration4» θα βρεθεί σε τροχιά περίπου 360 μίλια πάνω από τη γη, σε ύψος δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, χωρίς κανέναν επαγγελματία αστροναύτη εντός του σκάφους, τόσο στην απογείωση όσο και στην προσγείωση.

Επειτα από τρεις ημέρες στο διάστημα, το σκάφος θα προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοιχτά της Φλόριντα.

 

Ποιοί θα βρίσκονται στο σκάφος

Ο 38χρονος Τζάρεντ Αϊζάκμαν ο Αμερικανός ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments θα ηγηθεί μιας ομάδας άλλων τριών ανθρώπων που θα εκτοξευτούν για πρώτη φορά στο διάστημα, στο τριήμερο ταξίδι που θα ξεκινήσει από το σημείο εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της πολιτείας Φλόριντα.

Στο σκάφος θα βρίσκονται επίσης η Χέιλι Άρκενω, βοηθός ιατρού , η οποία θα έχει και τον ρόλο του επικεφαλής ιατρικών υπηρτεσιών, ο 41χρονος μηχανικός δεδομένων Κρις Σεμπρόφσκι και η γεωεπιστήμονας Σίαν Πρόκτορ, ηλικίας 51 ετών.

Σκοπός της πτήσης είναι να συγκεντρωθούν κονδύλια για το Νοσοκομείο Παίδων  «St. Jude». Αλλωστε η 29χρονη Άρκενω επιβίωσε από τον καρκίνο των οστών, θεραπευθείσα στο εν λόγω νοσοκομείο. Θα είναι μάλιστα η μικρότερη σε ηλικία Αμερικανίδα που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Το πλήρωμα της διαστημικής κάψουλας έχει την κωδική ονομασία «Αντοχή» και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA με έναν επαναχρησιμοποιημένο πύραυλο Falcon 9.

 

Το χρονικό παράθυρο της εκτόξευσης είναι διάρκειας πέντε ωρών, ενώ θα ξεκινήσει στις 20:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής), την Τετάρτη.

 

Η χθεσινή πρόγνωση του καιρού προέβλεπε μία πιθανότητα 70% για καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκτόξευση, σύμφωνα με τους αρμόδιους, για μία διαστημική πτήση, η οποία στο σύνολό της θα διευθύνεται από το έδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, ABC ΝΕWS
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Μακρόχρονη έκθεση σε νερό «μαρτυρούν» τα δύο πέτρινα δείγματα από τον Άρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: