Ήρθαν τα πάνω-κάτω; Το Βερολίνο ζητά από την Ε.Ε. να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες των πρόθυμων

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT, POOL




Σύμφωνα με τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τις στρατιωτικές συμμαχίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κρίσεις.

Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες των πρόθυμων εντός της Ένωσης στο να συγκροτήσουν άμεσα μια στρατιωτική δύναμη σε μια κρίση, καθώς τα μέλη συζητούσαν τα διδάγματα μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία μιας άμεσης δύναμης αντίδρασης είχε παραλύσει για περισσότερο από μια δεκαετία, παρά την ίδρυσή της το 2007 ενός συστήματος ομάδων μάχης 1.500 στρατιωτών που δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ λόγω διαφωνιών όσον αφορά τη χρηματοδότησή του και μιας συστολής ως προς τη  χρήση της.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell στη Σλοβενία, «κάποιες φορές υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που είναι καταλυτικά για την ιστορία, που δημιουργούν μια σημαντική εξέλιξη και θεωρώ ότι το Αφγανιστάν αποτελεί μια από αυτές τις περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι ελπίζει σε ενδεχόμενο σχέδιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ReutersRobin Emmott και Sabine Siebold – EU should enable military coalitions to tackle crises, Germany says

Ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι; Συζητείται το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης δράσης λόγω Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: