Ιnterstellar-Ωρίων: Νέοι επιστημονικοί οργανισμοί αστρονομίας ιδρύθηκαν στην Κύπρο

Σχέδιο του Πλανηταρίου που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυπριακή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021




Δυο νέοι επιστημονικοί οργανισμοί στον τομέα της Αστρονομίας ιδρύθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Interstellar» και τη Διαστημική Ένωση Αστρονομίας και Διαστήματος «Ωρίων», που ήδη πραγματοποίησαν και την πρώτη από κοινού εκδήλωσή τους. Την περασμένη Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην ιερά μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη τελετή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτης της NASA, πυρηνικός αστροφυσικός, Θανάσης Οικονόμου, βραβεύτηκε από τους δυο νεοσύστατους οργανισμούς που ασχολούνται με το Διάστημα.

Αστροτουρισμός

Τρία «πρότζεκτ» με ειδικό θέμα την αστρονομία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Κύπρο.

Πρώτο ξεκίνησε αυτό του Αστροτουρισμού, με επικεφαλής οργανισμό το Top Kinisis. Έχει διάρκεια από το 2020 έως τον Μάιο του 2023.

Η Κύπρος έχει μια ηλιοφάνεια που διαρκεί πολλούς μήνες και μια γεωγραφία φυσικού περιβάλλοντος που προσφέρεται για ανάπτυξη αστροτουριστικών υποδομών. Είναι μια νέα δημοφιλής ανάπτυξη ειδικού τουρισμού στο παγκόσμιο.

Αστεροσκοπείο

Η μεγάλη τάση προς την αστρονομία, με χιλιάδες ερασιτέχνες φίλους της, γέννησε και την ανάγκη ανέγερσης ενός ικανού αστεροσκοπείου στην Κύπρο. Επιλέγηκε η περιοχή Αγριδιών στο Τρόοδος και η χρηματοδότηση ήρθε από τα διασυνοριακά έργα Ελλάδας – Κύπρου. Εκτός από το αστεροσκοπείο στην Κύπρο θα αναπτυχθεί παράλληλα κι ένα πλανητάριο στη Σητεία της Κρήτης.

Πλανητάριο Κύπρου

Το μεγαλύτερο έργο και σε διαστάσεις και επένδυση είναι το Πλανητάριο Κύπρου που ανεγείρεται ήδη στην περιοχή της Ταμασού με αποκλειστικό χορηγό τον Ρωσοκύπριο επιχειρηματία, Βιατισλάβ Ζαρένκο, μόνιμο κάτοικο Κύπρου εδώ και είκοσι χρόνια. Το Πλανητάριο θα κοστίσει πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα δύο αυτά έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν και να εγκαινιαστούν την επόμενη χρονιά (2022).

Interstellar και Ωρίων

Τα δυο αυτά ονόματα, θα μπουν για καλά στη επιστημονική ζωή της Κύπρου. Είναι νεοσύστατοι οργανισμοί που θα αναλάβουν να εξυπηρετήσουν τα πιο πάνω έργα και τις απαιτήσεις τους.

Το Interstellar εκτός από το Πλανητάριο Κύπρου με το οποίο θα συνεργάζεται στενά, θα μπορεί να αναπτύξει δράσεις που αφορούν γενικότερα τις επιστήμες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το καταστατικό, με τα ιδρυτικά μέλη του.

Ο Ωρίων είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που ζητούσε πάντα την συνένωση όλων των ομάδων και οργανισμών που συνεργάζονται αρμονικά χωρίς να χάνουν την αυτοτέλεια τους. Όλα είναι έτοιμα και αναμένεται η πρώτη εκλογική συνέλευση. Το 90% των οργανώσεων που δρουν και υπάρχουν στην Κύπρο έχουν ενταχθεί με τα μέλη τους και είναι πανέτοιμα να αναλάβουν δράσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

«Στάχτη και αποκαΐδια» η εικόνα στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στην Πάφο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: