Η πρώτη αντίδραση των Αμερικανών για τη συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας: Χαιρετίζουν και ομιλούν για τη δική τους συμφωνία με την Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου, στη Νέα Υόρκη. State Department photo by Ron Przysucha




Δεν επιβεβαιώνονται, μέχρι της στιγμής, οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι με την απόφαση της Ελλάδας και της Γαλλίας να ανακοινώσουν στρατηγική συμφωνία που προβλέπει -ανάμεσα στα άλλα- και τη συνδρομή των Παρισίων στην περίπτωση που απειληθεί η Ελλάδα.

Σίγουρα, δεν είναι ευτυχείς διότι έχασαν το συμβόλαιο για τις φρεγάτες, το οποίο πήραν οι Γάλλοι.

Αντίθετα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στο OPEN και στην Hellas Journal, υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη επένδυση της Ελλάδας στις αμυντικές δυνατότητες της, και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ μέσω της δέσμευσης της στη Διάσκεψη Κορυφής της Ουαλίας».

Όμως, η ανακοίνωση περιέχει και δύο “αιχμές”:

Η πρώτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και η δεύτερη ότι και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είναι ισχυρή.

Η ερώτηση μας αφορούσε την ανακοίνωση αυτή καθ΄ αυτή της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας, και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία δεν είναι ανταγωνιστική προς την ελληνοαμερικανική σχέση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές αξίες μας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν γνώση του περιεχομένου της ελληνογαλλικής συμφωνίας και ομιλούν για τη δική τους συμφωνία με την Ελλάδα. Τονίζει σχετικά:

«Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας (MDCA) ενημερώθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Αναφερόμενος στη MDCA, που οι Αμερικανοί επιθυμούν να υπογράψουν στις 14 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος λέει τα εξής:

Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές αλλαγές της MDCA, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ’ αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της, που θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η καταλυτική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Με οδηγό την Ιστορία και τη Γεωγραφία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: