Η Κύπρος ήταν το “χρυσοπράσινο φύλλο” του Μίκη Θεοδωράκη: Είχε βάλει το νησί βαθιά μέσα στην καρδιά του…

Την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη ακολούθησαν τα τραγούδια του. Γνωστοί τραγουδιστές τον αποχαιρέτησαν με τα δικά του “κομμάτια”… ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ




Δεν αναδείχθηκε επαρκώς η μεγάλη αγάπη του Μίκη Θεοδωράκη για την Κύπρο, που ήταν το «χρυσοπράσινο φύλλο» της καρδιάς του. Λάτρευε με πάθος τη Νησί της Αφροδίτης.

Όσοι τον γνωρίζανε καλά -όχι οι τσαρλατάνοι- ξέρουν ότι η αγάπη του για το νησί ήταν απέραντα γνήσια. Ο μουσικοσυνθέτης που μετέφερε με τα τραγούδια του την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας στα πέρατα της Οικουμένης, μιλούσε πάντα για την Κύπρο και την τουρκική κατοχή, τραγουδούσε πάντα για τη Λευτεριά της.

Έφτασε στο σημείο -και αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων- να τα “ψάλλει” στους ηγέτες του “κομμουνιστικού” ΑΚΕΛ, για την επιμονή τους να υποστηρίζουν φιλοτουρκικές λύσεις, όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ).

Ήταν αθεράπευτα υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά γνώριζε την ίδια στιγμή ότι η τουρκική ηγεσία δεν θα επέτρεπε ποτέ στους λαούς να έρθουν κοντά. Διότι, τι μας χωρίζει από τον τουρκικό λαό, που επίσης υποφέρει από τις αποφάσεις των εκάστοτε ηγετών της κατοχικής δύναμης;

Το πρόβλημα μας είναι πρόεδροι όπως τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2004, ο Μίκης Θεοδωράκης ηγήθηκε του αγώνα για να καταδικαστεί το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Και η φωνή του ήταν τόσο δυνατή που ξύπνησε τις συνειδήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Μίκη Θεοδωράκη για όλα όσα έκανε για την Κύπρο και το λαό της. Θα μας λείψουν τα τραγούδια του. Αλλά θα μας λείψει πάνω απ’ όλα η σοφία του.

Μιχάλης Ιγνατίου, Hellas Journal

Τα ρεζιλίκια του Πατούλη: Επιχειρεί να σταθεί δίπλα στον πρωθυπουργό και τον πετάνε έξω από το πλάνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: