Γκουβέια ε Μέλο: Ο αντιναύαρχος που απογείωσε τους εμβολιασμούς στην Πορτογαλία

Σκίτσο του E Melo όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα θαυμαστών του στο Facebook




Φόβος, μνήμες και ένας αξιόπιστος αντιναύαρχος. Ισως αυτό να είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της Πορτογαλίας, της πλέον εμβολιασμένης χώρας στον πλανήτη.

Οπου φόβος, οι εικόνες με τα δεκάδες παρατεταγμένα ασθενοφόρα έξω από τα νοσοκομεία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Οπου μνήμες, το επιτυχημένο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του 1965 που απάλλαξε τον γενικό πληθυσμό από θανάσιμες ασθένειες.

Οσο για τον Ναύαρχο, αυτός είναι Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής υποβρυχίων, ένας διακριτικός ήρωας της Πορτογαλίας στη μάχη κατά της Covid-19.

Πρόσφατα επισκέφθηκε ένα εμβολιαστικό κέντρο όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Τόσο που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του και τη φωνλή του που έσπασε:  «Δεν μπορούσα να το ελέγξω. Ο κόσμος μου φώναζε είμαστε μαζί σου».

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε κερδίσει ξανά τα εύσημα του Τύπου: Κατά τη διάρκεια μίας αντιεμβολιαστικής πορείας και έχοντας απέναντί του ένα εξαγριωμένο πλήθος, ανάμεσα στο οποίο κάποια πλακάτ τον αποκαλούσαν «δολοφόνο», ήρεμος και πράος τους απάντηησε: «Ο πραγματικός φονιάς είναι ο ιός».

Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κόσμου στον Γκουβέια ε Μέλο θεωρείται πλέον είναι ένας από τους (αρκετούς) λόγους που κατέστησαν τη χώρα πρωτοπόρο στη κούρσα του εμβολιασμού, καθώς το 83% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Αυτό που μετράει είναι να εμβολιαστεί πολύς κόσμος ώστε να προστατευθεί το σύνολό του» λέει στους Financial Times, ο Γκουβέια. To να είσαι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος στον κόσμο δεν έχει τόση σημασία, λέει ο Μέλο που είναι σίγουρος ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσοστό εμβολιασμού θα έχει φτάσει στο 86%. Αυτό είναι και το μέγιστο εφικτό ποσοστό δεδομένου ότι παιδιά κάτω των 12, άνθρωποι με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αρνητές συνιστούν ένα περίπου 3% του πληθυσμού, λέει.

Μετέτρεψε την καχυποψία σε εμπιστοσύνη

Οι ειδικοί της υγείας αποδίδουν την επιτυχία της Πορτογαλίας στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ ιατρικού προσωπικού, στρατού και τοπικών αξιωματούχων.

Και επισημαίνουν ως συστατικό της επιτυχίας και τη συλλογική μνήμη για το πόσο καλά απέδωσε στην αντιμετώπιση της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και άλλων θανάσιμων ασθενειών, ο εμβολιασμός.

Οι ρίζες της επιτυχίας ίσως να βρίσκονται στο πρώτο εθνικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας το 1965.

«Ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και έκτοτε ο κόσμος κατάλαβε και εμπιστεύθηκε τα οφέλη του εμβολιασμού»¸ λέει ο Πέντρο Σιμάς, διευθυντής του Βιοϊατρικού Ινστιτούτου «Católica» στη Λισαβόνα.

«Οι γιατροί και οι νοσοκόμες μας ήταν στην καρδιά της στρατηγικής του εμβολιαστικού μας προγράμματος», λέει η Μάρτα Τεμίντο υπουργός υγείας της χώρας. Και η υποστήριξη από τον στρατό και τις τοπικές αρχές ήταν καθοριστική», δηλώνει στους Financial Times.

Χάρισμα, επαγγελματισμός, συνεργάτες

Ο Γκουβέια ε Μέλο, διορίστηκε επικεφαλής του προγράμματος τον Ιανουάριο και κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει δύο μήνες μέσα σε κλίμα δυσπιστίας, με κατηγορίες ότι κάποιοι πηδούσαν τη σειρά για να εμβολιαστούν πρώτοι, γεγονός που ανάγκασε τον προηγούμενο επικεφαλής να παραιτηθεί.

Το χάρισμα του αντιναυάρχου, ο επαγγελματισμός και η εμπιστοσύνη που εμπνέει τον κατέστησαν γρήγορα σε μία από τις δημοφιλείς και αξιόπιστες φιγούρες της χώρας λέει ο Μιγκέλ Προυντένικο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στην Λισαβόνα.

Ο Μέλο έφερε μαζί του μία ομάδα από περίπου 30 στρατιωτικούς αναλυτές, μαθηματικούς και γιατρούς για να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας στα περίπου 300 εμβολιαστικά κέντρα, πολλά εγκατεστημένα σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αποτέλεσμα, στην κορύφωση του προγράμματος η Πορτογαλία έφτασε να χορηγεί 154.000 εμβολιαστικές δόσεις την ημέρα.

Ο φόβος έπαιξε επίσης τον δικό του ρόλο: Η Πορτογαλία χτυπήθηκε σκληρά τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας και οι εικόνες με τα ασθενοφόρα έξω από τα νοσοκομεία άσκησαν ξεκάθαρα επίδραση.

Η εμπιστοσύνη, συνομολογούν όλοι, έπαιξε μεγάλο ρόλο καθώς στην Πορτογαλία δεν «υπάρχει ανάγκη να γίνεται συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ο Μέλο ετοιμάζεται τώρα για τη νέα μάχη: «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε», λέει ο Μέλο, η αγάπη του οποίου να φορά στρατιωτικές φόρμες είναι μία μόνιμη υπενθύμιση του στρατιωτικού του υποβάθρου.

«Πρέπει να εστιάσουμε τώρα πώς θα αντιμετωπίσουμε την γρίπη και να καταλήξουμε εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση για την Covid-19».

Με πληροφορίες από Financial Times

Μεγάλες ουρές και πάλι έξω από τα πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρο το Λονδίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: