Εργαλείο ξανά το μεταναστευτικό για τον Ερντογάν: Προειδοποιεί το Βερολίνο ότι δεν θα κρατήσει νέους πρόσφυγες

To βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με συγγραφέα τον Ερντογάν και τίτλο…: «Μπορούμε έναν πιο δίκαιο κόσμο». EPA/TOLGA BOZOGLU




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προσφύγων, αυτήν τη φορά από το Αφγανιστάν.

Προφανής στόχος του να πιέσει για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως την ορίζει η Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθούν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, για να κρατήσουν εκεί τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, για να τις «ανακουφίσουν από το βάρος των προσφύγων».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει νέα βάρη» και πως κανείς στην Τουρκία «δεν θέλει να αναβιώσει η εμπειρία με τον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό κύμα του 2015».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τον γνωστό ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τηρήσει από την πλευρά της τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό, υπενθυμίζοντας το αίτημα για την παροχή ευρωπαϊκής βίζας στους Τούρκους πολίτες και οικονομική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι τα χρήματα για το προσφυγικό καταβάλλονται κανονικά.

Όπως είπε, η Ε.Ε. πρέπει «να κινηθεί το συντομότερο» ώστε να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το προσφυγικό, με επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης για την παροχή βίζας.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της γερμανικής προεδρίας δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ -του οποίου ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον συμβολικός- με τον Τούρκο ομόλογό του.

Με πληροφορίες από EFSYN

Ανήσυχος ο Κιμ: Εκτόξευσε πύραυλο-μυστήριο με πιθανή δυνατότητα για μεταφορά πυρηνικής κεφαλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: