Επιχείρηση τρόμος (και) στα κουρεία του Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το ξύρισμα γενειάδας

Καθημερινή ζωή στην Καμπούλ στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. EPA/STRINGER




Οι Ταλιμπάν είναι ίδιοι απαράλλαχτοι: Απαγόρευσαν στους πολίτες να ξυρίζουν τα γένια τους με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Μάλιστα η θρησκευτική αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι όποιος παραβιάζει το νόμο θα τιμωρείται. Σημειωτέον ότι o όρος «θρησκευτική αστυνομία» αναγράφεται εκτός εισαγωγικών στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οπότε μάλλον δεν πρόκειται περί μεταφοράς αλλά για μια μάλλον θεσμοποιημένη «αρχή» του καθεστώτος.

Η αρχή της απαγόρευσης έγινε από την επαρχία Χελμάντ ενώ και στην Καμπούλ, κουρείς ανέφεραν ότι έλαβαν ανάλογες εντολές. Στο έγγραφο που τοιχοκολλήθηκε στα κομμωτήρια και τα κουρεία, οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ότι οι κομμωτές πρέπει να ακολουθούν τους νόμους της Σαρία στο κούρεμα και το ξύρισμα.

Μάλιστα στο σχετικό σημείωμα που αναρτήθηκε στα κουρεία της συγκεκριμένης επαρχίας αναγράφεται: «Κανείς δεν έχε δικαίωμα διαμαρτυρίας».

Οι οδηγίες υποδεικνύουν επιστροφή στους αυστηρούς κανόνες της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας των Ταλιμπάν παρά τις υποσχέσεις τους για ηπιότερη διακυβέρνηση.

«Έρχονται αντάρτες και μας διατάσσουν να σταματάμε να ξυρίζουμε γενειάδες. Ένας μας προειδοποίησε ότι μπορεί να στείλουν και κρυφούς επιθεωρητές για να μας πιάσουν, είπε στο BBC ένας κουρέας στην Καμπούλ.

Ενας ακόμη κομμωτής, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κομμωτήρια στην πόλη λέει ότι του τηλεφώνησε κυβερνητικός αξιωματούχος – ή τουλάχιστον έτσι του δήλωσε- και του ζήτησε να σταματήσει να ακολουθεί το αμερικάνικο στυλ και να πάψει να ξυρίζει ή να τριμάρει γενειάδες.

Οι Ταλιμπάν είχαν και στην πρώτη τους θητεία επιβάλει σχετικές απαγορεύσεις όμως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, οι νέοι Αφγανοί είχαν αρχίσει να υιοθετούν το προσωπικό τους στυλ.

Ένας άλλος κουρέας, στην πόλη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, δηλώνει στο BBC ότι αν και δεν έχει λάβει ανάλογη ειδοποίηση κανείς πλέον δεν ξυρίζεται στο μαγαζί του:

«Δεν θέλουν να στοχοποιηθούν στους δρόμους. Θέλουν να περνάνε απαρατήρητοι ανάμεσα στους Ταλιμπάν, έχοντας το ίδιο look».

Με πληροφορίες από BBC

Γερμανικές εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα : Νίκη SPD με 25,7%, στο 24,1% το CDU/CSU

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: