Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη: Έκρηξη μετανάστευσης μέχρι το 2050 λόγω κλιματικής αλλαγής, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

File photoν Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο, Βρετανία. EPA/VICKIE FLORES μέσω ΚΥΠΕ




Δραματικές προβλέπεται να είναι οι συνέπειες στον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, που αναμένεται να επηρεάσει κατά πολύ την ανθρώπινη καθημερινότητα και να προκαλέσει έκρηξη μετανάστευσης.

Τον τόνο της απαισιοδοξίας δίνει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναφέρει ότι έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο.

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε τη Δευτέρα την έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε.

«Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.

Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.

«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».

Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.

Πληροφορίες από AFP – Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Κόντρα Κούβας – ΗΠΑ και στην επιστήμη: Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας» δεν είναι αποδεδειγμένο, λένε Κουβανοί ειδικοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: