Άρθρο στην Handelsblatt: Η κρίση στο Αφγανιστάν επιτείνει την σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε….

File photo: Ένα προσφυγάκι από τη Συρία σε δρόμο στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην Τουρκία προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης στο Αφγανιστάν.

«Αναμένουμε μια δύσκολη κατάσταση το φθινόπωρο», δήλωσε ο Γερμανός διπλωμάτης Nikolaus Meyer-Landrut στην Handelsblatt. Επιπλέον, ζήτησε να δοθεί γρήγορα βοήθεια προς τους ντόπιους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα προσφύγων από την Συρία, όπως συνέβη το 2015.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «”Αναμένουμε μια δύσκολη κατάσταση το φθινόπωρο”: Η κρίση στο Αφγανιστάν επιτείνει την σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ»
Υπότιτλος: «Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης κατά τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα εγείρει απαιτήσεις και αυξάνει την πίεση στις Βρυξέλλες»

Η ανταπόκριση του Ozan Demircan στην εφημερίδα Handelsblatt από την Άγκυρα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι δηλώσεις του Πρέσβη της ΕΕ δίνουν τροφή στις εικασίες ότι υπάρχει η απειλή ενός κύματος προσφύγων το φθινόπωρο που θα μπορούσε να φτάσει έως την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο απειλείται πολιτικό χάος και στροφή προς ακραίες δεξιές δυνάμεις, όπως συνέβη το 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι κατέφυγαν στην Ευρώπη.

Προκύπτει η εντύπωση ότι πολιτικοί και οι διπλωμάτες αποφεύγουν μεν να προκαλέσουν πανικό με τα λόγια τους. Λέξεις όπως «αλληλεγγύη» και «καταμερισμός βαρών» χρησιμοποιούνται συνεχώς, και η καλή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας τονίζεται συχνά. Αλλά όταν η συζήτηση φτάνει στις λεπτομέρειες, τότε κυριαρχούν οι διαφορές, οι απαιτήσεις και οι απογοητεύσεις έναντι της άλλης πλευράς.

Με άλλα λόγια, εάν 500.000 άνθρωποι πραγματικά εγκαταλείψουν σύντομα το Αφγανιστάν, όπως προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, τότε η Τουρκία θα έχει πρώτη πρόβλημα -και μετά η Ευρώπη.

«Ο αριθμός των αφίξεων στην Τουρκία αυξάνεται μέρα με την ημέρα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ Faruk Kaymakci το βράδυ της Τετάρτης στην Άγκυρα, στο πλαίσιο συζήτησης του Ιδρύματος Konrad Adenauer με θέμα την Μετανάστευση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι πρόθεσή του είναι να μην δεχτεί νέους μετανάστες. «Δεν είμαστε προσφυγικός καταυλισμός για τον υπόλοιπο κόσμο».

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει οδηγήσει ήδη χιλιάδες Αφγανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Πολλοί από αυτούς επιχειρούν το μακρύ ταξίδι μέσω του Ιράν με προορισμό την Τουρκία και πέραν αυτής.

Η Τουρκία έχει υποδεχτεί 3,7 εκ. Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς πρόσφυγες, και έτσι αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 650.000 παιδιά προσφύγων από την Συρία έχουν γεννηθεί στην Τουρκία μόνο από το 2015 και μετά. 1,2 εκ. νέοι από την Συρία πηγαίνουν σχολείο ή πανεπιστήμιο στην Τουρκία δωρεάν.

Λόγω αυτής της ανοιχτής στάσης, η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan δέχεται αυξανόμενη πολιτική πίεση. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην χώρα έκανε πολλούς Τούρκους να ζηλεύουν τους πρόσφυγες, στους οποίους επιτρέπεται να επισκέπτονται δωρεάν γιατρούς και σχολεία. «Κάθε Τούρκος έχει ήδη πληρώσει κατά μέσο όρο 5.000 Δολάρια σε φόρους μόνο για τους πρόσφυγες», παραπονιέται ο ειδικός σε θέματα Μετανάστευσης Hüseyin Bagci από το Πανεπιστήμιο Odtü στην Άγκυρα.

Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται το ζήτημα και ενισχύει την ατμόσφαιρα εναντίον των μεταναστών, κάποιες φορές μάλιστα με ξενοφοβικά σχόλια. «Όταν θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση, θα στείλουμε μέσα σε δύο χρόνια τους πρόσφυγες στην πατρίδα τους με τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα», ανακοίνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu του CHP. «Θα λύσουμε το πρόβλημα», υπόσχεται.

Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει ήδη για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Η Άγκυρα συνεργάζεται με την UNHCR, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu. «Λαμβάνουμε πλέον περισσότερη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα για την ασφαλέστερη επιστροφή και επαναπατρισμό των προσφύγων».

Ο Erdogan, του οποίου οι επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις μειώνονται σταθερά, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να φροντίζει επιπλέον πρόσφυγες. Για να αυξήσει την πίεση στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε τα γεγονότα πριν από έξι χρόνια, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν καταγραφεί, ταξίδεψαν στην Ευρώπη.

«Κανείς δεν θέλει να έχει παρόμοια εμπειρία με το κύμα των Σύρων προσφύγων του 2015», δήλωσε ο Erdogan. Εκείνη την εποχή, η Τουρκία είχε δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, πολλοί από τους οποίους μετέβαιναν με σκάφη στα ελληνικά νησιά προκειμένου να φτάσουν από εκεί σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία.

Το επόμενο έτος, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν Μεταναστευτική Συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ υποσχέθηκε στο πλαίσιο του «Συμφώνου για τους Πρόσφυγες» οικονομική βοήθεια και ταξιδιωτικές διευκολύνσεις για τους Τούρκους πολίτες. Η Συμφωνία αφορά μόνο Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μετανάστες από άλλες χώρες αποκλείονται από το πρόγραμμα.

Η ΕΕ θέλει να παρατείνει το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες με την Τουρκία και να διαθέσει άλλα 3 δις Ευρώ, δήλωσε ο Πρέσβης της ΕΕ Meyer-Landrut. Αποτελεί «εντεινόμενη πραγματικότητα» το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Αφγανοί φτάνουν στην Τουρκία, εξήγησε ο Meyer-Landrut.

Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες εργάζονται επί του παρόντος επί ενός σχεδίου που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο. «Και τότε φυσικά θα πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία και για το πού και το πώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αυτά τα κεφάλαια».

Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για τον Kaymakci, ο οποίος τονίζει τι έχει ήδη κάνει η Τουρκία, την ώρα που η ΕΕ δεν τηρεί τις συμφωνίες της.

Ο Kaymakci εξηγεί, για παράδειγμα, ότι τα χρήματα που η ΕΕ υποσχέθηκε για τους πρόσφυγες έχουν μεν επενδυθεί σε έργα, αλλά δεν έχει ακόμη εξοφληθεί ολόκληρο το ποσόν. «Χάρη στην βοήθειά μας, ο αριθμός των αφίξεων στην ΕΕ μέσω Τουρκίας μειώθηκε κατά 95%», τονίζει ο Kaymakci. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη ταξιδιωτικές διευκολύνσεις για τους Τούρκους. «Κανείς δεν μιλάει πλέον για το γεγονός ότι το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες είναι ένα πακέτο που αποτελείται από πολλά κομμάτια».

Περιλαμβάνει και την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας καθώς και την ισχυρότερη συνεργασία στις λεγόμενες «χώρες προέλευσης», δηλαδή στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση των αιτιών του Προσφυγικού στις χώρες προέλευσης, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, αλλά οι χώρες διέλευσης», απαιτεί ο Kaymakci.

Επιπλέον, κάλεσε κυρίως την Ελλάδα να μην απωθεί τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Η Τουρκία είχε φτάσει στα όριά της και δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί κανέναν νέο μετανάστη –μία έμμεση ένδειξη ότι η χώρα δεν θα σταματήσει απαραιτήτως τους ταξιδιώτες.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν αμέσως στα Pushbacks στην θάλασσα», λέει ο Kaymakci. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για όλα: Η Τουρκία, η οποία αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν δια της θαλασσίας οδού ή η Ελλάδα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αναχαιτίζει με αποφασιστικότητα τους ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της;

ΠΗΓΗ: Ηandelsblatt (Ozan Demircan)

Γερμανία : Πολύ δύσκολα αναστρέψιμη πλέον η πρωτιά του σοσιαλδημοκράτη Σολτς * Πολλαπλές εκδοχές κυβέρνησης συνεργασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: