Αυξάνεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη: Σε κίνδυνο Ελλάδα, Κύπρος και χώρες της Βαλτικής

Οπαδοί των Ταλιμπάν στο Κανταχάρ πανηγυρίζουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. EPA, STRINGER




Στο άρθρο γνώμης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα αναμένεται να αυξηθούν. Ακριβώς όπως στη Συρία και το Ιράκ, η κατάρρευση του status quo στο Αφγανιστάν θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώθησης για τη μετανάστευση.

Το κείμενο στην Euobserver υπογράφει ο Hilde Vautmans, Ευρωβουλευτής του Renew Europe και Πρόεδρος του think tank του κόμματος European Liberal Forum.

Επιπλέον, οι Ταλιμπάν που κατακλύζουν το Αφγανιστάν μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή, δημιουργώντας συμπληρωματικά κύματα προσφύγων ταυτόχρονα από περισσότερες χώρες. 

Ακριβώς όπως και στις προηγούμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μια πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών εισροών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να ξεκινήσουν ξανά την επίθεσή τους εναντίον του ευρωπαϊκού φιλελεύθερου κατεστημένου.

Σημειώνεται ότι στην προσπάθειά τους για τη διατήρηση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ αποσταθεροποίησαν την περιοχή και εξέθεσαν τους περιφερειακούς και παγκόσμιους συμμάχους τους σε πιθανές απειλές για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί πήραν αυτό που ήθελαν στο Αφγανιστάν. Αλλά άλλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα τις συνέπειες των παρεμβάσεών τους.

Η Μέση Ανατολή δεν είναι η μόνη περιοχή που εξαρτάται από την αμερικανική δύναμη για τη σταθερότητα του status quo. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας εξαρτάται επίσης εν μέρει από τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι εγκατεστημένα στην ήπειρο. 

Η απόσυρση της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν στέλνει λάθος σήματα στις ευρωπαϊκές περιοχές όπου η ασφάλεια βρίσκεται στην καθημερινή πολιτική ατζέντα.

Φυσικά, κανείς δεν περιμένει ότι μια ευρωπαϊκή χώρα θα καταρρεύσει από ορδές θρησκευτικών φανατικών σε περίπτωση αμερικανικής αποχώρησης, αλλά χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Βαλτικές θα πρέπει τελικά να επανεκτιμήσουν τις παραμέτρους ασφάλειάς τους.

Ενώ οι γειτονικές χώρες στα Ανατολικά και Νότια της ΕΕ θα είναι ολοένα και λιγότερο πρόθυμες να δεσμευτούν για τις ευρωπαϊκές αξίες, τον εκδημοκρατισμό και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης.

Από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία έως την πτώση του Αφγανιστάν, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΕ χρειάζεται τώρα μια κοινή και ρεαλιστική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Μακροπρόθεσμα, μια πολιτική ασύλου που λειτουργεί περιλαμβάνει περισσότερες νομικές οδούς για τους πρόσφυγες, μια λειτουργική διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επανεισδοχής και μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων με περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. 

Ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα, όπως η ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποσπάσει εκείνους που έχουν μείνει πίσω: υπήκοοι της ΕΕ, Αφγανοί που εργάστηκαν για την ΕΕ και οι οικογένειές τους και Αφγανοί που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για την παροχή άμεσης βοήθειας, βοήθειας και επανεγκατάστασης σε Αφγανούς πρόσφυγες, αποφεύγοντας παράλληλα την επανάληψη της εσωτερικής κρίσης του 2015.

Όσον αφορά την ασφάλεια, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει πολιτικά κεφάλαια σε πολιτικές που προωθούν την πολυμερή προσέγγιση, όπως αυξημένες προσπάθειες για την ανάπτυξη και εδραίωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

ΠΗΓΗ: Euobserver – US relations and European security after fall of Kabul

Ο Έβρος και τα διλήμματα του Ερντογάν μετά τη νίκη των Ταλιμπάν: Ο τελευταίος πειρασμός της Τουρκίας στο Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: