Το διάσημο βρέφος του «Nevermind»: Μηνύει τους Nirvana για παιδική πορνογραφία 30 χρόνια μετά

To διάσημο εξωφυλλο του αλμπουμ των Νιρβάνα




Για παιδική πορνογραφία κατηγορεί ο 30χρονος, σήμερα, Σπένσερ Έλντεν, τους Nirvana με μήνυση που υπέβαλε κατά των διαχειριστών της περιουσίας του Κερτ Κομπέιν και των επιζώντων μελών του συγκροτήματος.

Υποστηρίζει ότι παραβίασαν τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ περί παιδικής πορνογραφίας και τον εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά.

Ο Σπένσερ Έλντεν είναι ο άνθρωπος που σε βρεφική ηλικία είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα αλμπουμ στην ιστορία της μουσικής, του «Nevermind» των Νιρβάνα.

Ο Έλντεν θεωρεί ότι η φωτογράφιση εκείνη συνιστά παιδική προνογραφία και ισχυρίζεται πως ούτε αυτός ούτε οι κηδεμόνες του είχαν συναινέσει στη γυμνή φωτογράφιση.

Το συγκρότημα, ο φωτογράφος και οι δισκογραφικές εταιρείες «εμπορεύτηκαν σκόπιμα την φωτοηραφία του Σπένσερ και εκμεταλλεύτηκαν τη σοκαριστική φύση της φωτογραφίας του για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους» ισχυρίζεται στη μήνυσή του.

Ο ενάγων, ο οποίος ήταν τεσσάρων μηνών κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας φωτογράφησης του 1991, ισχυρίζεται επίσης ότι αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε «εμπορικές σεξουαλικές πράξεις» και ότι το συγκρότημα αναίρεσε την αρχική του υπόσχεση πως δε θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Πάντως το 2016, ο  Σπένσερ, σε ηλικία 25 ετών συμμετείχε σε «αναμνηστική» φωτογράφιση του εξωφύλλου: «Είπα στο φωτογράφο: ‘Ας το κάνουμε γυμνό’. Αλλά σκέφτηκε ότι θα ήταν περίεργο, έτσι φόρεσα το σορτσάκι μου» είχε δηλώσει τότε για την φωτογράφηση ο Έλντεν. «Η επέτειος σημαίνει κάτι για μένα. Είναι περίεργο που σε ηλικια 4 ετών έκανα κάτι που κατέστη συμβολική εικόνα. Είναι ωραίο αλλά και περίεργο να είσαι μέρος ενός πράγματος τόσο σημαντικού που όμως ούτε καν το θυμάσαι».

Η οικογένεια του βρέφους είχε λάβει αμοιβή 200 δολαρίων για τη βουτιά των 15 δευτερολέπτων στην πισίνα, καθώς ο πατέρας του Έλντεν ήταν φίλος του φωτογράφου.

«Η μόνιμη βλάβη που έχει υποστεί περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε ακραία και μόνιμη συναισθηματική δυσφορία με σωματικές εκδηλώσεις, παρεμβολές στη φυσιολογική ανάπτυξη και εκπαίδευση, ισόβια απώλεια εισοδηματικής ικανότητας, απώλεια προηγούμενων και μελλοντικών μισθών, παλαιότερα και μελλοντικά έξοδα για ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, απώλεια της απόλαυσης της ζωής και άλλα που θα αποδειχθούν» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά κατά των Nirvana, μέσω της οποίας  ζητείται αποζημίωση και διαταγή να αποκόμισης οφέλους ίδιος από τις πωλήσεις του επιτυχημένου άλμπουμ.

Με πληροφορίες από Variety

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τομ Κρουζ: Προσγειώθηκε με ελικόπτερο σε… οικογενειακό κήπο στην Αγγλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: