Τι είπε ο Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει επανάληψη της “επίθεσης” του 2015

Ο Έλληνας υπήκοος Agajan Farhad (Δ) έφτασε στην Αθήνα από το Αφγανιστάν. EPA, ALEXANDROS VLACHOS




Με τίτλο «Τούρκος ηγέτης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) πρέπει να δράσει για να αποτρέψει το κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν» το Associated Press δημοσιεύει πρακτορειακή ανταπόκριση της Elena Becatoros από την Αθήνα και της Suzan Fraser από την Άγκυρα, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει τους Αφγανούς στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες για να αποφευχθεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν σε μια σπάνια κλήση, καθώς και οι δύο χώρες ανησυχούν για πιθανή εισροή προσφύγων που δραπετεύουν από τους Ταλιμπάν.

Το γραφείο του Erdogan δήλωσε ότι είπε στον Μητσοτάκη πως “ένα νέο κύμα μετανάστευσης θα είναι αναπόφευκτο εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα” για να βοηθηθεί το Αφγανιστάν και οι γειτονικές χώρες, όπως το Ιράν, όπου θα κατευθύνονταν Αφγανοί μετανάστες πριν προσπαθήσουν να φτάσουν στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο Erdogan είπε επίσης ότι η Τουρκία, η οποία ενίσχυσε τα σύνορά της με το Ιράν, συζητούσε το ζήτημα των Αφγανών μεταναστών με την Τεχεράνη, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του. Υπήρξε μια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες στους Αφγανούς που εισέρχονται στην Τουρκία από το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη του 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν με βάρκες λαθρεμπόρων στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές τουρκικές ακτές, κατευθυνόμενοι για να ζητήσουν άσυλο σε πιο ευημερούσες χώρες της ΕΕ.

Η Τουρκία έχει επίσης εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί εκεί  μεγάλος αριθμός Αφγανών. Την Πέμπτη, ο Erdogan κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν την ευθύνη για τους ανθρώπους που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα γίνει η «αποθήκη προσφύγων» της Ευρώπης.

Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκαν τα χερσαία σύνορα του βορειοανατολικού Έβρου με την Τουρκία για να επιθεωρήσουν τα εμπόδια ενάντια στην πιθανή μεταναστευτική πίεση και άλλα πρόσφατα εγκατεστημένα συστήματα ασφαλείας.

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την άμυνα των συνόρων από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα σύνορά της προς την Ευρώπη ήταν ανοιχτά και ενθάρρυνε χιλιάδες μετανάστες να κατευθυνθούν προς την ελληνική πλευρά, οδηγώντας σε σκηνές χάους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι ενώ η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, «δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς για τις πιθανές συνέπειες». Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου, πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει τη χρήση μεταναστών για πίεση στην Ελλάδα.

«Είναι απόφασή μας να υπερασπιστούμε και να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας», είπε. «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Ο υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εξετάσει τρόπους για να ενισχύσει την επιτήρηση και τη φύλαξη των συνόρων της, ενώ ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι είχε κατασκευαστεί συνοριακός φράχτης στον Έβρο περίπου 40 χιλιομέτρων από την περίοδο των γεγονότων του Μαρτίου  του 2020.

Στην Τουρκία, το αντιμεταναστευτικό αίσθημα αυξάνεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας αυτό το γεγονός: η Ευρώπη – που έχει γίνει το κέντρο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων – δεν μπορεί να μείνει έξω από το πρόβλημα των προσφύγων σφραγίζοντας ερμητικά τα σύνορά της για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της, »είπε ο Τούρκος Πρόεδρος την Πέμπτη.

«Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης», τόνισε ο Erdogan.

Νωριτερα, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είπε ότι η τρέχουσα προτεραιότητα ήταν η απομάκρυνση Ευρωπαίων και Αφγανών πολιτών που είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις της ΕΕ εκεί, αλλά ότι η Ελλάδα «δεν δέχεται να είναι η πύλη για τις παράτυπες ροές στην ΕΕ».

Μιλώντας στην ιδιωτική τηλεόραση του Skai, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν και «υπάρχουν χώρες στα ανατολικά μας που θα μπορούσαν να παρέχουν την αρχική προστασία όπου είναι απαραίτητο». Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα ήταν μια ασφαλής χώρα για τους Αφγανούς.

Αλλά η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατομμύρια Σύριους που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική χώρα και 300.000 Αφγανούς.

Το 2016, η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία να σταματήσει η Τουρκία τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για ταξίδια χωρίς βίζα για Τούρκους πολίτες και σημαντική οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ.

Ο Erdogan κατηγόρησε συχνά την ΕΕ ότι δεν τηρεί όσα της αναλογούν στη διαπραγμάτευση, ενώ η συμφωνία οδήγησε χιλιάδες αιτούντες άσυλο να λιποθυμούν σε άθλιους καταυλισμούς προσφύγων στα ανατολικά ελληνικά νησιά.

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει οδηγήσει επίσης σε έξαρση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμμάχων του ΝΑΤΟ που έχουν φτάσει στο χείλος του πολέμου αρκετές φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.»

ΠΗΓΗ: apnews.com – Turkish leader: EU must act to forestall Afghan migrant wave

Συμφωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν: Προσπάθεια να μείνουν οι Αφγανοί στη χώρα τους ή έστω κοντά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: