Θριαμβευτική επιστροφή του Μπαραντάρ του Χασάπη: Είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του Αφγανιστάν [video]

Photo via Twitter




Πληροφορίες ότι ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ καθώς και άλλα κορυφαία εξόριστα στελέχη των ισλαμιστών πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα ή αύριο στην Καμπούλ προκειμένου να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας δημοσιεύει αυτή την ώρα, ως πρώτο θέμα, το BBC.

O Μπαραντάρ είναι ένα από εκείνα τα στελέχη των Ταλιμπάν που ήδη επέστρεψαν από το Κατάρ στην Κανταχάρ.

Ηδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εικόνες από την θριαμβευτική υποδοχή του.

Ο Μπαραντάρ είναι ένας από τους συνιδρυτές των Ταλιμπάν και υπήρξε από τους πλέον έμπιστους του Μουλά Ομάρ έως τον θάνατό του.

 

Ηταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κατάρ που συμμετείχε στις συζητήσειςμε τις ΗΠΑ για να επισπευθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Η επιστροφή του στην Καμπούλ θεωρείται από παρατηρητητές της ισλαμιστικής οργάνωσης κάτι ανάλογο με αυτή του Χομεϊνί στην Τεχεράν το 1979, σημειώνει η Daily Mail.

 

Ο Μπαραντάρ είχε συλληφθεί το 2010 στο Χαράτσι ύστερα από κοινή αμερικανοπακιστανική επιχείρηση του 2010.

Στο μεταξύ αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες του νέου καθεστώτος

αυτή τη φορά θα εμφανιστούν σε όλον τον κόσμο.

 

«Σιγά σιγά και σταδιακά ο κόσμος θα δει όλους μας τους ηγέτες. Δεν θα υπάρξουν σκιές και μυστικότητα», είπε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος των Ταλιμπάν που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πολίτες του Αφγανιστάν καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν στο ισλαμιστικό κίνημα και ότι οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους.

Ποιος είναι ο Μπαραντάρ

Γεννημένος στην επαρχία Ουρουζγκάν το 1968 ο μουλάς Μπαραντάρ πολέμησε με τους μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980.

Μετά την εκδίωξη των τελευταίων από το Αφγανιστάν το 1992 και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε μεταξύ πολεμάρχων, ο Μπαραντάρ έστησε ένα ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσέ) στην Κανταχαρ μαζί με τον πρώην διοικητή του και φημολογούμενο κουνιάδο του, τον διαβόητο μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι δυο τους ίδρυσαν τους Ταλιμπάν («μαθητές»), ένα κίνημα νέων Ισλαμιστών λογίων, αφοσιωμένο στο θρησκευτικό εξαγνισμό της χώρας και τη δημιουργία ενός εμιράτου.

Υποκινούμενοι από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό τους, εκμεταλλευόμενοι την αποστροφή της κοινωνίας για τους πολέμαρχους και με ουσιαστική υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Πακιστάν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία το 1996 μετά από ένα σερί εντυπωσιακών κατακτήσεων περιφερειακών πρωτευουσών που αιφνιδίασαν την υφήλιο, όπως και με την προέλασή τους το τελευταίο διάστημα.

H δομή της ηγεσίας των Ταλιμπάν. Γράφημα από το BBC

Αρχιτέκτονας αυτών των νικών δεν ήταν άλλος, από τον Μπαραντάρ, τον υπαρχηγό του μουλά Ομάρ.

Ο Μπαραντάρ ανέλαβε διάφορα στρατιωτικά και διοικητικά πόστα στη διάρκεια των πέντε χρόνων που παρέμειναν οι Ταλιμπάν στην εξουσία κι ήταν υφυπουργός Άμυνας, όταν τους εκδίωξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Στα 20 χρόνια της εξορίας τους ο Μπαραντάρ απέκτησε φήμη ικανού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη, που μετείχε στις επαφές της ανασυνταχθείσας ηγεσίας των εξόριστων Ταλιμπάν με δυτικούς διπλωμάτες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα, φοβόταν περισσότερο τις στρατιωτικές του ικανότητες παρά ήλπιζε στη φερόμενη μετριοπάθειά του. Η CIA εντόπισε τα ίχνη του το 2010 στο Καράτσι κι έπεισε τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους.

Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε στάση και ο απεσταλμένος της στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ ζήτησε από το Πακιστάν την αποφυλάκισή του για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στο Κατάρ με την ελπίδα ότι θα αποδεχόταν μια μοιρασιά της εξουσίας. Ο Μπαραντάρ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Ντόχα, που η κυβέρνηση Τραμπ χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα προς την ειρήνευση, αλλά αποδείχθηκε σκαλοπάτι για την ολοκληρωτική επιστροφή των Ταλιμπάν.

Τη συμφωνία των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν για τερματισμό των μεταξύ τους εχθροπραξιών θεωρητικά θα ακολουθούσαν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης στην Καμπούλ για διανομή της εξουσίας, αλλά σημείωσαν πενιχρή πρόοδο και όπως φαίνεται τώρα ο Μπαραντάρ κι οι σύντροφοί του προσπαθούσαν απλώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση.

Στο Γκουαντάναμο

Μεταξύ των συνεργατών του Μπαραντάρ περιλαμβάνεται κι ένας διοικητής των Ταλιμπάν, που υποστήριξε ότι είχε παραμείνει φυλακισμένος επί οκτώ χρόνια στο Γκουαντανάμο, σε θριαμβευτική ομιλία του μέσα από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ την ώρα που οι ισλαμιστές εξτρεμιστές προχωρούσαν στην ανακήρυξη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν μετά τη διαφυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι στο Τατζικιστάν.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Το Βήμα,  Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τους κορόιδεψε όλους ο ηγέτης των Ταλιμπάν: Πρώτα τον Τραμπ που τον αποφυλάκισε για να τα βρουν και μετά τους άλλους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: