Στην Μονή Σουμελά μετά από έξι χρόνια: Mέσα από τα μάτια των επισκεπτών και όχι μόνο…

Την Πανηγυρική λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας Μελίτων. Photo via ΚΥΠΕ (CNA, Cyprus)




“Ήρθα στην Παναγία Σουμελά εκπληρώνοντας ένα όνειρο πολλών χρόνων για προσκύνημα.

Η εμπειρία ήταν πολύ συγκινητική, συγκλονιστική και κατανυκτική. Εύχομαι η Παναγία να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιγόνη Κονδύλη η οποία μαζί με τον σύζυγό της παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος την λειτουργία περιμένοντας να πάρουν την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Παναγίας Σουμελά λειτούργησε πάλι μετά από έξι χρόνια λόγω των εργασιών συντήρησης στο ιστορικό Μοναστήρι. Λόγω κορωνοϊού φέτος από την Ελλάδα έφτασαν μόνο 60-70 άτομα από την Ελλάδα παρότι πριν το 2015 χιλιάδες συνέρρεαν στις λειτουργίες του Δεκαπενταύγουστου. Άλλωστε οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στο χώρο της λειτουργίας να παρευρεθούν μόνο 100 άτομα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό.


Αναστήλωση από το 2015

Ο ξεναγός Μεχμέτ Κιουτσούκ εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι λόγω της πτώσης των βράχων, ο νομάρχης της Τραπεζούντας μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εργασίες αναστήλωσης. “Εγώ ο ίδιος ήμουν μάρτυρας σε μια λειτουργία που είχε πέσει μια μικρή πέτρα πάνω στον κόσμο. Βρήκαν μια λύση με τους ορειβάτες. Τοποθέτησαν σύρματα στην εξωτερική πλευρά των βράχων, αυτές οι εργασίες κράτησαν έξι χρόνια και τώρα σιγά σιγά άρχισε πάλι η λειτουργία του Μοναστηριού. Ωστόσο λειτουργεί σταδιακά, τα κελιά δεν έχουν ακόμη ανοίξει, 70 κελιά είναι ακόμη κλειστά και συνεχίζονται τα έργα. Από ό,τι μου έχουν πει οι αρμόδιοι εδώ χρειάζονται άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες”, λέει ο Μεχμέτ Κιουτσούκ. Ασφαλώς ο Τούρκος ξεναγός μας αναφέρει ακόμη και για τον ναϊσκο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης ακριβώς δεξιά από την Μονή, ωστόσο δεν είναι ακόμη επισκέψιμος ακόμη.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Κιουτσουκ το 98% των τουριστών που έρχονται στην Τραπεζούντα έρχονται για την Μονή της Παναγίας της Σουμελάς, οι Χριστιανοί ανάβουν κεριά και οι άλλοι το θαυμάζουν και φεύγουν.

Προσκυνηματικό ταξίδι

“Ζώντας στην Κωνσταντινούπολη τον τελευταίο ένα χρόνο, ένα από τα όνειρα ζωής μου ήταν να επισκεφθώ το Μοναστήρι Σουμελά. Εορτάζοντας την μεγάλη αυτή ημέρα του Δεκαπενταύγουστου μας δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να γιορτάσουμε με τους λιγοστούς Έλληνες και λοιπούς ορθοδόξους”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Δημήτρης Καμίτσος.

Η Ράνια Ζαχαράκη δήλωσε “έχω έρθει από την Πάτρα για να πραγματοποιήσω στην Παναγία του Σουμελά ένα προσκυνηματικό ταξίδι που είναι όνειρο ζωής. Αναμοχλεύοντας την μνήμη μας στην άλλοτε κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και στην μνήμη των αδελφών Ποντίων μας που έζησαν και διώχθηκαν σε προγενέστερες μελανές σελίδες της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι στον χώρο της προστάτιδας Παναγίας του Πόντου σε ένα έντονα συγκινησιακό περιβάλλον που φέρει βαριές ιστορικές μνήμες”.

Άξιον το Προσκύνημαν σας

Την Πανηγυρική λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας Μελίτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε στην ομιλία του «Θαυμάζοντες τα μεγαλεία της σημερινής Θεομητορικής εορτής, ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας αναφωνεί “Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε”. Πράγματι, “τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε” το πανάχραντον και ζωαρχικόν της Θεοτόκου σκήνος, διό και ήδη ευρίσκεται εις τους ουρανούς, προτυπούν την κοινήν ανάστασιν πάντων των ανθρώπων και εκπληρούν την προφητείαν του προφητάνακτος Δαβίδ “παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών σου εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη”.
Πρόσθεσε “’Αξιον το προσκύνημά σας εις την Παναγίαν του Πόντου και είθε ο Θεός των πατέρων ημών να μας αξιώση και του χρόνου να εορτάσωμεν την “Παναΐαν” μας, εις τον ευλογημένον τούτον τόπον του Γένους, εις την ιστορικήν αυτήν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Σουμελά, επιστρέφοντες διά να ανάψωμεν την λαμπάδα της πίστεως και να προσκυνήσωμεν τα ιερά και αγιασμένα χώματα του Πόντου.”

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη,Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: