Αναζωπυρώσεις και ενεργές εστίες στα Βίλια: Στη μάχη τα δύο Ιλιούσιν και το Μπέριεφ * Υφεση στη Λαυρεωτική [videos, photos]

File photo. Η φωτιά στα Βίλια.ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ




Σε εξέλιξη χωρίς ενιαίο μέτωπο, αλλά με πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις, είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη.

Σημειώνεται ότι συνολικά επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν  370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. 

Το θετικό είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φύσηξαν ισχυροί άνεμοι και έτσι τα εναέρια μέσα κατάφερναν να ανακόπτουν την επέκταση των εστιών που ξεπηδούν συνεχώς στην δασική έκταση.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αργά το απόγευμα: Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς.

Περιοδικά επιχείρησαν 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των 2 Α/Φ Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Έκτακτη ενημέρωση από Χρυσοχοϊδη

Έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική έκανε το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις φωτιές σε Λαυρεωτική και Βίλια. Οπως είπε:

Στη Λαυρεωτική, η πυρκαγιά είναι πλέον οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, γι αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.

Στα Βίλια η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίσαμε αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».

Στις 06:20 τα ξημερώματα, ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 οι κάτοικοι των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και ‘Αγιος Σωτήρας, προκειμένου να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις και σήμερα επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Μαζί μας στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Μετά την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δευκαλίων ο Ελληνικός Στρατός παρέχει συνδρομή με 40 στελέχη ως πεζοπόρο τμήμα αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων του Beriev-200 αλλά και των 2 Ilyushin Il-76.

Από κοινού δίνουμε τη μάχη μαζί με εθελοντές πυροσβέστες, με την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση που διαθέτουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στις δύο πυρκαγιές συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όλοι μας παραμένουμε σε επιφυλακή.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι συνθήκες που ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας».

 

 

Ρίψεις νερού από ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΕΘΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΕΘΑ

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα στήριξης για τους πυρόπληκτους: Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις, άμεσα θα δίνονται οι αποζημιώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: