ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει το ΕΣΥ και με άλλοθι τον εμβολιασμό ανοίγει πόρτα για ιδιωτικοποίηση

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από εμβολιασμό ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




«Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας:

«Η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ενδεχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αν θα γίνει και εκεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δήλωσε ότι η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Η προτεραιοποίηση έγινε για ένα χώρο που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος απέναντι στην απειλή του κορωναϊού. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την προτεραιοποίηση αυτής της ανάγκης. Έχω ακούσει για προαιρετική υποχρεωτικότητα. Καλό είναι όσοι την επικαλούνται κάπως να την εξηγήσουν. Είμαστε σε μία φάση που ο συναγερμός έχει σημάνει, όλοι συμφωνούμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και κάποιοι που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα τι ακριβώς λένε; Τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας για να πειστούν;», ανέφερε.

Μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων που ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα αλλά λίγο πιο κάτω.

Περί ιδιωτικοποίησης

«Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί» είπε ο κ. Οικονόμου και υπογράμμισε:

«Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται».

Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι οι ανεμβολίαστοι στο χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Είναι άλλο αυτό και άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας», σημείωσε.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε πως ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων θα εφαρμοστεί στο ακέραιο:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

»Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σφίγγα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: