Πότε θα εκδικηθεί πραγματικά η Αμερική το τρομοκρατικό κτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νaftali Bennett (Α) στο Λευκό Οίκο. EPA, Sarahbeth Maney, POOL




Η Αμερική είναι σε κατάσταση σοκ μετά την προχθεσινή πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Και δικαιολογημένα…

Ο αμερικανικός στρατός είχε λάβει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η προχθεσινή τραγωδία. Και όμως όλοι οι σχεδιασμοί κατέρρευσαν. Η αμερικανική πολεμική μηχανή δεν κατάφερε να σταματήσει ένα …μοναχικό βομβιστή αυτοκτονίας, που καταρράκωσε το κύρος της υπερδύναμης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι όλοι οι υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί και για νέες επιθέσεις. Έχουν πληροφορίες, όπως είπε, ότι σχεδιάζονται και άλλα κτυπήματα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι δυνάμεις πεζοναυτών από τη Βιρτζίνια και το Νέο Μεξικό αναχώρησαν για την Καμπούλ. Ότι και να σημαίνει αυτό.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Οι Ταλιμπάν, όσο και αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι επίκειται μεγάλων διαστάσεων βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Τους ενημέρωσαν, βεβαίως, -αυτή είναι η αλήθεια- αλλά προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: Πως πέρασε ο καμικάζι τις γραμμές των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο. Αυτό βασανίζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Και δεν πέρασε μόνο ένα σημείο ελέγχου. Αλλά πολλά…

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, παραμένει στην προηγούμενη κατάσταση και δεν φαίνεται να αλλάζει τις αποφάσεις του, αν και οι τρομοκράτες του έδωσαν την ευκαιρία να τις σκεφθεί ξανά. Η εκκένωση θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά, ουδείς σκέφτεται τούτη τη στιγμή το θέμα αυτό. Οι πάντες αναρωτιούνται ποιο είναι το επόμενο βήμα για την Αμερική. Θα αφήσει αναπάντητη αυτή την πρόκληση; Διότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στην πραγματικότητα ταπείνωσαν την υπερδύναμη.

Όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, συγκλίνουν, ότι η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ισχυρή, απλά μόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει το πότε. Είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που δεν παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής.

Άλλωστε η σημερινή αμερικανική επιδρομή δεν μπορεί να θεωρηθεί η ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Ουάσιγκτον στο τρομοκρατικο κτύπημα. Απαιτείται πραγματική και σαρωτική στρατιωτική ενέργεια. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν που βρίσκεται το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, στο Αφγανιστάν.

Είναι συγκλονισμένος ο κ. Μπάιντεν διότι δεν ήθελε να χάσει κανένα στρατιώτη και από την άλλη πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπος με μία άνευ προηγουμένου κριτική: ότι δηλαδή είναι τα δικά του λάθη, εννοούν την απόφαση για αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, που οδήγησε στο χθεσινό αιματοκύλισμα.

  • Για τον αμερικανικό στρατό η προχθεσινή ήταν μία μαύρη μέρα, καθώς έχασε επίλεκτα στελέχη του. Άρα, λογικό είναι οι στρατηγοί να απαιτούν εκδίκηση.

Άλλωστε, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Μίλι, ήταν ένας εξ αυτών που είχε εισηγηθεί στον κ. Μπάιντεν, να πραγματοποιηθεί η απόσυρση με διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς δεν τον άκουσε. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν οι πολιτικοί γίνονται οι ίδιοι στρατηγοί. Είναι επίσης λογικό να τα έχουν βάλει οι στρατηγοί με την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Υποθέτω ότι θα έχουμε εξελίξεις στο σύντομο μέλλον. Και σημειώνω ότι όλοι έχουν περάσει από το Αφγανιστάν και έχουν πολεμήσει εναντίον των Ταλιμπάν.

Στην προσπάθεια της να διασώσει τους Αφγανούς συνεργάτες της, η Ουάσιγκτον έκανε ακόμα ένα μεγάλο λάθος, που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν διορθώνεται.

Έδωσε τα ονόματα αυτών των ανθρώπων στους Ταλιμπάν, υποτίθεται για να τους επιτρέψουν να περάσουν τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί έξω από το αεροδρόμιο.

Το Politico που αποκάλυψε το θέμα ομιλεί για οργή των στρατιωτικών, αλλά και των νομοθετών, εναντίον αυτών που έλαβαν την απόφαση. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας έδωσαν στο πιάτο, έδωσαν στους Ταλιμπάν, τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με την Ουάσιγκτον και με κίνδυνο της ζωής τους.

Η κατηγορία είναι ότι τοποθέτησαν τους Αφγανούς συνεργάτες τους σε μία λίστα θανάτου.

Σίγουρα η κατάσταση για τον κ. Μπάιντεν είναι η χείριστη που θα μπορούσε ο ίδιος να περιμένει. Φαίνεται ότι η απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις των βασικών του συνεργατών. Σε ένα πράγμα που έχει δίκιο η Άγγελα Μέρκελ, είναι αυτό: ότι ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν για καθαρά εσωτερικούς και κομματικούς λόγους.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Περίμεναν την επίθεση στην Καμπούλ… Έγινε και έχουν νεκρούς… Οι τρομοκράτες αλλάζουν την ατζέντα των ΗΠΑ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: