Οργή εναντίον του Ερντογάν: Οι φλόγες στην μεσογειακή ακτογραμμή απειλούν να τον “κάψουν” πολιτικά…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υπογράφει τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Καθώς οι Τούρκοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες σε όλη τη μεσογειακή ακτογραμμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) επικρίνεται για την απόκριση της κυβέρνησής του σε αυτό που χαρακτήρισε ως τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία του έθνους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ενώ όλη η Ευρώπη γνωρίζει ακραίες καιρικές συνθήκες αυτό το καλοκαίρι, από μεγάλες πλημμύρες μέχρι καύσωνες και πυρκαγιές σε μέρη της Μεσογείου, η Τουρκία έχει πληγεί από τις πιο έντονες πυρκαγιές στη ιστορία της.

Η οργή έχει αυξηθεί λόγω της προφανούς αποτυχίας να προετοιμαστεί επαρκώς μια χώρα, όπου οι δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι αποτελούν μόνιμη ανησυχία.

Η απουσία ενός λειτουργικού εθνικού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών ανάγκασε την Τουρκία να περιμένει την άφιξη ειδικών αεροσκαφών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Άγκυρα απέρριψε προσφορά βοήθειας από την Ελλάδα επειδή τα αεροπλάνα της έχουν χαμηλή χωρητικότητα νερού, σύμφωνα με τον υπουργό Δασών Bekir Pakdemirli.

Ο Μαρμαράς και άλλες περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές είναι από τους σημαντικότερους προορισμούς της Τουρκίας για την τουριστική βιομηχανία που έχει ήδη πληγεί από την πτώση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού.

Φέτος το καλοκαίρι, πυρκαγιές έχουν πλήξει επίσης την Ιταλία και την Ελλάδα. Ακόμη και η Φινλανδία, όπου η θερμοκρασία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Ιούλιο, υπέστη τη χειρότερη δασική πυρκαγιά τον τελευταίο μισό αιώνα. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της ομάδας G20 που αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

«Η αποτυχία κύρωσης των συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή είναι μέρος της άποψης της κυβέρνησης για το περιβάλλον ως κάτι που πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης μάλλον, παρά να προστατευθεί», δήλωσε ο Saruhan Oluc, βουλευτής στη δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα του κοινοβουλίου, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. «Η έλλειψη προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και η αμέλεια ευθύνονται για την έκταση αυτής της καταστροφής».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυξάνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan (AKP), του οποίου η υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της διαχείρισης μιας οικονομίας που μαστίζεται από την υψηλή ανεργία και τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει διψήφιος κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το άρθρο αναφέρει πώς η χειρονομία του Erdogan να πετάξει τσάι στους πληγέντες χλευάστηκε και έτυχε διακωμώδησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του Erdogan, Fahrettin Altun, απέρριψε όσα διαμοιράστηκαν στα κοινωνικά μέσα ως «ψευδείς ειδήσεις» και είπε ότι η Τουρκία θα αποζημιώσει τους ανθρώπους για την απώλεια της περιουσίας τους.

«Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώνεται καθώς οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Bekir Agirdir, ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία δημοσκοπήσεων KONDA Research.

«Η Τουρκία παραμένει πολωμένη ως προς την κουλτούρα και την ταυτότητα, αλλά τα προβλήματα της καθημερινής ζωής είναι τόσο επαχθή – η πανδημία, η ανεργία, ο πληθωρισμός, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές – που η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει αυτά τα θέματα, ενισχύεται».

ΠΗΓΗ: Financial Times – Erdogan under pressure over Turkey’s response to wildfires

ΗΠΑ: Μεθυσμένος επιβάτης που χούφτωνε αεροσυνοδούς, κατέληξε δεμένος και φιμωμένος εν πτήσει [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: