O Στρατός Ξηράς πρωταγωνιστής στον Έβρο: Στοχευμένες ενέδρες των Ειδικών Δυνάμεων και ενίσχυση των έργων αποτροπής (photos)

Το βόρειο τμήμα στο φυλάκιο των Καστανιών έχει αλλάξει πλήρως, δεν έχει πλέον απολύτως καμία σχέση με το ανοχύρωτο δάσος που ήταν πριν, ακριβώς πάνω στη συνοριακή γραμμή. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ορμένιο, Δίφολο, Μαράσια ή αλλιώς «τριεθνές», εκεί δηλαδή που συναντά κανείς τα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Ακριβώς σ’ αυτά τα σημεία της Ελληνικής μεθορίου, ο Στρατός Ξηράς εστιάζει το τελευταίο διάστημα την προσοχή του, τόσο σε επίπεδο αυξημένης εγρήγορσης, όσο και στην τοποθέτηση ημιμόνιμων έργων αποτροπής. Ήδη οι εικόνες των φορτηγών που μεταφέρουν νέα αποτρεπτικά εμπόδια φάνηκαν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, την ώρα που οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες αυτής της διαρκούς προσπάθειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στους πύργους που βρίσκονται στελέχη του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ έχουν τοποθετηθεί αντιβαλλιστικές σκοπιές και σύγχρονα μέσα επιτήρησης με τα οποία βλέπουν οι αρχές ασφαλείας περίπου 15 χλμ μέσα στο τουρκικό έδαφος. Πηγη εικόνας: Hellasjournal

Χιλιόμετρα αγκαθωτού συρματοπλέγματος, γνωστό και ως κονσερτίνα, ήδη ξεδιπλώνονται και τοποθετούνται μαζί με στηρίγματα σε «τυφλά» σημεία τα οποία πολλές φορές έχουν προσημειωθεί από τις αρχές ότι χρησιμοποιούνται από τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Εκατοντάδες μέτρα εχίνων, αποτρεπτικών εμποδίων δηλαδή, δημιουργούν νέους φράχτες ως έργα αποτροπής αλλά και καθυστέρησης προς τους επίδοξους δουλεμπόρους που θα θελήσουν να οδηγήσουν τα μεταναστευτικά καραβάνια στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος.

  • Στο τριεθνές και σ’ άλλα δυο σημεία, στο μέσο του Έβρου και στο νότιο τμήμα, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες του Στρατού Ξηράς να ενισχύσουν τα έργα αποτροπής τα οποία είτε είναι ήδη τοποθετημένα, είτε μπαίνουν τώρα για μελλοντική χρήση.

Η Hellasjournal ήταν στον Έβρο και απαθανατίσαμε πολλές εικόνες που είχαν να κάνουν με τις προσπάθειες των στελεχών του Στρατού να ενισχύσουν με έργα τη μεθοριακή γραμμή, πολλές φορές εν τω μέσω επεισοδίων που ξεσπούσαν κατ’ εντολή της τουρκικής jadarma… Ανασύραμε ορισμένες από τις εικόνες εκείνες για να δείξουμε όχι μόνο τι γινόταν τότε, αλλά τι συμβαίνει και σήμερα…

Οι ενέδρες των Ειδικών Δυνάμεων…

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές στοχευμένες περιπολίες και ενέδρες έχουν αναλάβει τα έμπειρα (στο περιβάλλον του Έβρου) στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων από τις Βόρειες Μοίρες, που από τον χειμώνα του 2020 εναλλάσσονται στην περιοχή.

Μάλιστα όπως σημειώνει αξιόπιστη πηγή, «εφόσον οι δουλέμποροι αναθεωρούν τις δικές τους κινήσεις αναζητώντας άλλα σημεία εισόδου για την παράνομη μετανάστευση, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο απ’ το να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τα στοιχεία που προκύπτουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι να μετακινούνται σε διαφορετικές θέσεις ώστε να δημιουργούν το ανθρώπινο τείχος ασφαλείας της χώρας.»

  • Τα στελέχη και οι οπλίτες των Βόρειων Μοιρών των Καταδρομών ήταν από τα πρώτα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων που τέθηκαν σε συναγερμό και μετακινήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, μαζί με όλα τα απαραίτητα μέσα που διαθέτουν στον εξοπλισμό τους για την επιτήρηση και αποτροπή της ασύμμετρης απειλής του 2020.

Από τότε η ηγεσία έλαβε την απόφαση, οι Καταδρομείς να μην εγκαταλείψουν τον Έβρο αλλά να περάσουν σε καθεστώς εναλλαγών, ώστε όλα τα στελέχη τους να γνωρίσουν και να περπατήσουν στη Ζώνη προκάλυψης της μεθορίου των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες δυο πολυάριθμα τμήματα έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικά σημεία του Βορείου Έβρου, κι άλλο ένα στο νότιο τομέα.

Εκείνο που έχει παρατηρηθεί και θέλουν οι Ελληνικές αρχές ν’ αναχαιτίσουν είναι τα ρεύματα εκείνα που οδηγούνται αρχικά στο Βουλγαρικό έδαφος κι από εκεί στη συνέχεια προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Ύψιστη ετοιμότητα το μήνυμα της κυβέρνησης

Άλλωστε ξεκάθαρη είναι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Εικόνα από τα Μαράσια, ένα σημείο που φυλάσσονταν και τον χειμώνα του 2020 από τον Στρατό Ξηράς. Εκεί έχουν καταγραφεί πολλές φορές μετακινήσεις παρανόμων μεταναστών και πλέον γίνονται έργα αποτροπής. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι Ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020. Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Νέα έργα για τις τελευταίες χαραμάδες στον Έβρο: Η συνεργασία ΕΛΑΣ και Στρατού * Ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: