Νέα έργα για τις τελευταίες χαραμάδες στον Έβρο: Η συνεργασία ΕΛΑΣ και Στρατού * Ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στο Αιγαίο

FILE PHOTO: Η παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των υπουργείων, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο είναι συνεχής. Πηγή ΥΕΘΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Ο «σιωπηρός» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον Έβρο αλλά και όλη την ακτογραμμή στο ανατολικό Αιγαίο δεν μπορεί να κρυφτεί εδώ κι έναν χρόνο, ιδίως όμως όταν οι ίδιες οι δηλώσεις των πολιτικών προϊσταμένων φανερώνουν την αυξημένη εγρήγορση που έχει σημάνει μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης, και βέβαια οφείλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας. Αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης, αυτές είναι οι εντολές και οδηγίες του Πρωθυπουργού. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται κόπος, πολλή δουλειά σε βάθος χρόνου, άρα χρειάζεται και χρόνο. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα.», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Έβρο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν. Αποτελεί απόφασή μας- και αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, που μεταφέρουμε εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς- η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα παραβίασής τους.»

Πρωταγωνιστής η ΕΛ.ΑΣ & support οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επιτελείς σημειώνουν με νόημα ότι το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον απαιτηθεί, θα πράξουν ότι οφείλουν να κάνουν στο πλευρό των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή εκείνο που έκαναν και τον χειμώνα του 2020.

Σε καμία περίπτωση το θέμα που προκύπτει από το Αφγανιστάν δεν μπορεί να στρατιωτικοποιηθεί. Άλλωστε και το 2020 η Ελληνική Αστυνομία είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, κυρίως στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και τα στελέχη του Στρατού Ξηράς βοηθούσαν εκεί που χρειάζονταν ενίσχυση. Το ίδιο συμβαίνει και στη νησιωτική Ελλάδα, με τις Αμφίβιες δυνάμεις να είναι πίσω από τα σκάφη του Λιμενικού ως δεύτερο μάτι στις 24ωρες περιπολίες στην οριογραμμή των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επιπλέον έργα αποτροπής;

Και λόγω των γεγονότων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα της Ασίας, ίσως μια από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που υπάρχουν- πέραν της ολοκλήρωσης των έργων στα 27 αδιάβατα χιλιόμετρα στο νότιο τμήμα του Έβρου- είναι οι σκέψεις που υπάρχουν για ύψωση επιπλέον φρακτών σε άλλα σημεία του ποταμού.

Πληροφορίες ομιλούν για επιπλέον έργα από το Διδυμότειχο έως το Σουφλί αλλά και στις περιοχές του Ορμένιου, του Δίλοφου και των Μαρασίων. Εκεί δηλαδή που οι διακινητές μετά το πλήρες σφράγισμα των Καστανιών είχαν οδηγήσει τα μεταναστευτικά καραβάνια. Αυτά είναι σημεία που καταγεγραμμένα είναι «ευαίσθητα», τα οποία βεβαίως επιτηρούνται αλλά δεν παύουν να είναι αυτά στα οποία γίνονται διαρκώς ενέργειες αποτροπής από τις Ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημαντικό μέρος των νέων αποτρεπτικών έργων γίνονται στα Μαράσια αλλά και προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία καθώς οι καταγραφές των παράνομων δραστηριοτήτων δείχνουν πως οι δουλέμποροι οδηγούν τους μετανάστες σε αφύλακτα σημεία στη Βουλγαρία και στη συνέχεια ομαδικά, όσοι έχουν περάσει, επιχειρούν το πέρασμά τους στην Ελλάδα προς το Ορμένιο και τα Δίκαια.

Παράλληλα έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα και τα 12,5 χλμ στο βόρειο τμήμα των χερσαίων συνόρων, στην περιοχή των Καστανιών, εκεί που οι φρουροί του Έβρου έγραψαν τη σύγχρονη αποτρεπτική ιστορία.

Τα ηλεκτρονικά μάτια του Έβρου

Σύμφωνα με τους Επιτελείς σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήκος της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο υπάρχουν πλέον και ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, τα περισσότερα σταθερά, στα οποία έχουν προστεθεί και κινητές περιπολίες αλλά και τα σύγχρονα «μάτια» από αέρος.

Μετά την ασύμμετρη απειλή του 2020, η Ευρώπη που αντιλήφθηκε τον ρόλο της Άγκυρας, μπορεί να ενίσχυσε και πάλι οικονομικά της Τουρκία, αλλά επιστράτευσε για την Ελλάδα ένα σημαντικό τεχνολογικό πακέτο, ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες ενέργειες των διακινητών, οι οποίες ωστόσο πολλές φορές- κι έχει αυτό καταγραφεί επισήμως από την Frontex-ήταν σε αγαστή συνεργασία με τις Τουρκικές αρχές, όπως η στρατοχωροφυλακή ή η ακτοφυλακή αν πρόκειται για τα νησιά.

Ακόμη και τα Διεθνή πρακτορεία έχουν καταγράψει και μεταδώσει το «νέο Έβρο» στην Ελλάδα, δηλαδή τους πύργους που υψώνονται από την Ελληνική πλευρά, τις κάμερες ημέρας και νύχτας, τους αισθητήρες κίνησης, τα κέντρα ελέγχου, τις νέες αντιβαλλιστικές σκοπιές, τα χιλιόμετρα κονσερτίνας και εχίνων, κ.ο.κ.

Όλα αυτά ωστόσο δεν έχουν κλείσει απολύτως την πολύχρονη «πληγή» της παράνομης μετανάστευσης. Τα κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία αναζητούν διαρκώς έστω και το παραμικρό, αδύνατο σημείο.

Από αυτά τα σημεία που φυλάσσονται οι Ελληνικές αρχές καταγράφουν σχεδόν καθημερινά 200 έως 800 προσπάθειες διακινητών να οδηγήσουν μετανάστες στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Η Frontex και η Ευρώπη παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο που δεν λέει να σταματήσει και η απόφαση που υπάρχει είναι η αποτροπή όχι μόνο της παράνομης εισόδου αλλά κυρίως στο να μην εμπιστεύονται οι μετανάστες τους σύγχρονους δουλέμπορους.

Η ιδιαιτερότητα της θάλασσας

Στο πλευρό του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται η αιχμή του δόρατος των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Οι Αμφίβιες Δυνάμεις των Καταδρομών. Είναι τα στελέχη που γνωρίζουν κάθε βράχο στο Αρχιπέλαγος και κάθε πέρασμα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Είναι αυτοί που πολλές φορές έχουν μπει στο μάτι της Τουρκικής ακτοφυλακής, κυρίως για την τόλμη τους και την αποφασιστικότητά τους καθώς οδηγούν τα σκάφη με επιδέξιους χειρισμούς αποφεύγοντας διαρκώς τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι γείτονες άλλωστε δείχνουν τον εκνευρισμό τους όταν οι Ελληνικές αρχές στα νησιά αποτρέπουν τις παράνομες πλεύσεις οι οποίες γίνονται με τις ευλογίες της τουρκικής ακτοφυλακής. Τα νέα Ελληνικά πλωτά του Λιμενικού ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο των Τούρκων κάτι που φάνηκε τους προηγούμενους δυο μήνες όταν σκάφη της γείτονος προσπαθούσαν διαρκώς να παρενοχλήσουν αλλά και να εμβολίσουν τα Ελληνικά μέσα. Και το έκαναν με έναν σκοπό, να ανοίξουν δίαυλο πλεύσης για τους δουλέμπορους που οδηγούσαν μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο Έβρος δεν “πέφτει”: H αυτοψία στελεχών, η αυξημένη εγρήγορση, τα έργα αποτροπής και o επιπλέον φράχτης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: