Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πρώτη φορά τέλεσε εσπερινό στην εκκλησία Σάντα Μαρία, στην Τραπεζούντα (video)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.Βαρθολομαίος. Φωτογραφία via Facebook, Ecumenical Patriarchate




Εσπερινό στην καθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία στην Τραπεζούντα τέλεσε το βράδυ του Σαββάτου για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επί τη ευκαιρία και της λειτουργία στις 15 Αυγούστου στη Μονή Σουμελά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει άδεια για την τέλεση του εσπερινού από τις τουρκικές αρχές πρόσφατα.

Η Ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Καθολικό Ναό της Παναγίας, που ευγενικά παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο εσπερινός της εορτής στην Τραπεζούντα ύστερα από δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι στην Τραπεζούντα το 2006 είχε δολοφονηθεί ο καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο σε μια περίοδο που υπήρχε διεθνής αναταραχή για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Τότε 16χρονος είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας της Θεομητορικής Εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Κυριακή 15 Αυγούστου στην ιστορική ιερή Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, έπειτα από διακοπή πέντε χρόνων λόγω των εργασιών αναστήλωσης και στερέωσης από τις αρμόδιες τουριστικές Αρχές της Τουρκίας.

Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή, της παρουσίας του Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το εξής ανακοινωθέν:

«Πατριαρχική Λειτουργία στην Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Μετά την αναγγελίαν περί της τελέσεως και εφέτος της Θείας Λειτουργίας εις την Παναγίαν Φανερωμένην Αρτάκης, ασμένως ανακοινούται σήμερον εις τους ενδιαφερομένους ευσεβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς ότι, εκδοθείσης προφρόνως της σχετικής αδείας, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέση την Θείαν Λειτουργίαν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την 15ην Αυγούστου ε.ε., ημέραν Κυριακήν, εν τη ιστορική και περιπύστω Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, εις τα όρη της Ματσούκας Τραπεζούντος, ένθα ωλοκληρώθησαν πενταετείς εργασίαι στερεώσεως και αναστηλώσεως του ιερού τούτου σεβάσματος των Πατέρων ημών, γενόμεναι υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 15η Ιουλίου 2021

Εκ της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Τραπεζούντα, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά μετά το 2015: Πατριαρχική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: