Ο Ερντογάν καλοπιάνει τους Ταλιμπάν: Προσφέρεται πάλι να …προστατεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ

File Photo: Αφγανοί επιβιβάζονται σε αμερικανικό αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν την Καμπούλ. U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Victor Mancilla), EPA, Released By: LT Robert Mook




Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να προστατεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, μετά από την αποχώρηση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan).

Σύμφωνα με το δίκτυο του BBC, η Τουρκία έχει προσφερθεί να ελέγχει και να διοικεί το αεροδρόμιο, το οποίο είναι κλειδί για να επιτραπεί σε χώρες να διατηρούν μία διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Αλλά η γρήγορη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχει θέσει εν αμφιβόλω το σχέδιο, για το οποίο υπήρξε διαπραγμάτευση με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία διατηρεί ακόμη την πρόθεση να λειτουργήσει το αεροδρόμιο.

“Με τους Ταλιμπάν να αποκτούν τον έλεγχο της χώρας, μία νέα εικόνα εμφανίστηκε μπροστά μας”, είπε. “Τώρα εκπονούμε τα σχέδιά μας σύμφωνα με τη νέα αυτή πραγματικότητα”.

Ο Erdogan δήλωσε ότι είναι έτοιμος για την διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες των Ταλιμπάν. “Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία. [Οι ηγέτες των Ταλιμπάν] έχουν υπάρξει πολύ ευαίσθητοι αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία”, είπε.

ΠΗΓΗ: BBC, Turkey willing to protect Kabul airport, president says

Ουδείς γνωρίζει αν το εννοεί: Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: