Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας “εργαλειοποιεί” τους μετανάστες: Τους στέλνει στην Ευρώπη όπως ο Ερντογάν…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντικρούσουν την “οπλοποίηση” των προσφύγων από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο Alexander Lukashenko έχει βρει έναν τρόπο να πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σε ένα ευαίσθητο σημείο, στο πλαίσιο της απόκρουσης των κυρώσεων που το μπλοκ έχει επιβάλει στην χώρα του.

Την περασμένη εβδομάδα υπουργοί της ΕΕ κατηγόρησαν τον ισχυρό άνδρα του Μινσκ για “εργαλειοποίηση ανθρωπίνων όντων” και για εξαπόλυση “ευθείας επίθεσης”με στόχο την αποσταθεροποίηση του μπλοκ – διοχετεύοντας σκόπιμα μετανάστες από τη Μέση Ανατολή μέσα από τα σύνορά του σε γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Ο Lukashenko δοκιμάζει ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία της ΕΕ. Το μεταναστευτικό κύμα του 2015 από την Συρία και αλλού άνοιξε βαθιά ρήγματα και ενίσχυσε εθνικιστικά κόμματα. Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προκάλεσε φόβους για ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τους λαϊκιστές σε εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού.

Οι ενέργειες του Λευκορώσου ηγέτη θέτουν ένα δίλημμα για τους ηγέτες της ΕΕ. Έχουν στηριχθεί στις κυρώσεις κατά αξιωματούχων και επιχειρήσεων ως το κύριο μέσο τιμωρίας του καθεστώτος Lukashenko για την καταστολή στις μετεκλογικές διαδηλώσεις πέρυσι. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να αντιδράσουν οι Βρυξέλλες.

Ένας είναι η παροχή βοήθειας για την διασφάλιση και επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ με την Λευκορωσία, και για την κατασκευή κέντρων υποδοχής για τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα.

Δεύτερον, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος που οι μετανάστες μπορούν να κάνουν την πρώτη τους είσοδο στην ΕΕ από την Λευκορωσία είναι να μεταβούν εκεί αεροπορικώς.

Η πίεση της ΕΕ έχει ήδη πείσει το Ιράκ να σταματήσει τις πτήσεις, επί του παρόντος, στην Λευκορωσία. Οι Βρυξέλλες θα χρειαστεί να δουλέψουν με παρόμοιο τρόπο με χώρες από τις οποίες Αφγανοί μετανάστες θα μπορούσαν να μετακινηθούν αεροπορικώς προς το Μινσκ.

Αξιωματούχοι καθώς και αεροπορικές εταιρείες, εταιρίες charter και επιχειρήσεις μίσθωσης αεροσκαφών πρέπει να προειδοποιούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις, εάν συμμετάσχουν σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ο Lukashenko θα έχει σίγουρα και άλλους άσσους στο μανίκι. Έχει ήδη απειλήσει ότι θα επιτρέψει σε ναρκωτικά και πυρηνικά υλικά να εισέλθουν στην ΕΕ – μολονότι πιο αυστηροί έλεγχοι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.

Τα μέλη της ΕΕ μπορεί να δυσκολευτούν ξανά να διατηρήσουν την ενότητά τους, εάν αντιμετωπίσουν εισροή μεταναστών από το Αφγανιστάν. Αλλά δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στον εαυτό τους να χειραγωγηθούν από έναν άνθρωπο που καταπιέζει τον ίδιο τον λαό του στην καρδιά της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Belarus plays on the EU’s migration concerns

Ο τρισυπόστατος, ανευθυνοϋπεύθυνος, Περιφερειάρχης και η προκλητική ασυλία από τα ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: