Να απαγορευθεί η όποια υπογραφή: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασωθεί από μια ενδιάμεση συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ, Α. ΑΝΔΡΕΟΥ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Με τη σύγκλιση μιας ακόμα πενταμερούς διάσκεψης η Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) αντιμετωπίζει τον θανάσιμο κίνδυνο της κατάργησης της και του υποβιβασμού της σε ελληνοκυπριακό κρατίδιο.

Έτσι, μαζί με το παράνομο και μη αναγνωρισμένο τουρκοκυπριακό κράτος που θα το νομιμοποιήσουμε, και θα του αναγνωρίσουμε κυριαρχική ισότητα θα αποτελέσουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο.). Αλλά με τις υποχωρήσεις και τις συγκλίσεις που ο Γ.Γ. έχει κατοχυρώσει, στην ουσία θα είναι συνομοσπονδία.

Την λύση αυτή οι θιασώτες της την αποκαλούν απελευθέρωση και επανένωση. Οι απορρίπτοντες αυτή τη λύση την αποκαλούμε μόνιμη διχοτόμηση και νομιμοποίηση της κατοχής και των αποτελεσμάτων της εισβολής

  • Οι απεργαζόμενοι αυτή τη λύση και οι εν Κύπρο θιασώτες της γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τέτοια λύση δεν μπορεί να περάσει σε δημοψήφισμα. Είναι σίγουροι ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου θα την απορρίψει με ένα ηχηρό ΟΧΙ, όπως έπραξε το 2004.

Το δημοψήφισμα είναι η έπαλξη από την οποία ο Ελληνισμός της Κύπρου θα δώσει την ειρηνική μάχη για αποτροπή της καταστροφικής λύσης και της κατάργησης της Κ.Δ. Και στον αγώνα αυτό ο Ελληνισμός της Κύπρου έχει την απόλυτη υπεροχή. Η τεράστια πλειοψηφία θα ψηφίσει ΟΧΙ σε λύση που θα καταργεί την Κ.Δ. και θα διχοτομεί την Κύπρο.

Αυτό θα είναι το σίγουρο αποτέλεσμα, ακόμα και αν υποστηρίξουν την λύση οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση και το αισθητήριο του λαού, όπως και το 2004.

Αυτή την ρεαλιστική πραγματικότητα αναγνωρίζουν και φοβούνται οι οργανωτές και οι θιασώτες της όποιας λύσης, που την ονομάζουν επανένωση. Για τούτο και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη θέληση του λαού. Είναι βέβαιο πως θα εντατικοποιήσουν και θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες και τις μεθοδεύσεις του 2004, για να κάμψουν την αντίσταση και να μεταβάλουν την απόφαση του κυπριακού λαού. Θα ξοδέψουν και πάλι εκατομμύρια και χιλιάδες φόβητρα.

Την μικρασιατική καταστροφή την χρησιμοποίησαν, αλλά απέτυχε. Τις χιλιάδες κεραμίδια που θα έπεφταν πάνω στα κεφάλια μας, τα είδαν να πέφτουν πάνω στα κεφάλια τους. Όμως σήκωσαν και πάλι κεφάλι και μεθοδεύουν επιβολή της λύσης.

Θέλουν να παρακάμψουν το δημοψήφισμα με μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα φέρει το Κυπριακό σε σημείο χωρίς επιστροφή και θα αχρηστεύσει το δημοψήφισμα και η Κ.Δ. θα καταστεί εκλιπούσα, όπως θέλει η Τουρκία.

Ο λαός έχει υποχρέωση να απαιτήσει να μην του στερήσουν το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος στο δημοψήφισμα για το μέλλον του και για τη λύση του Κυπριακού. Και πρέπει να απαιτήσει να μην υπογραφεί ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Να συμφωνηθούν όλα και τότε να παρουσιαστούν στο λαό με δημοψήφισμα. Και αν η λύση είναι λειτουργική και βιώσιμη και ομοσπονδία με αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, η πλειοψηφία θα την αποδεχτεί.

  • Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών και στήνει παγίδες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Φτάνει στα άκρα για να αναγκάσει την πλευρά μας σε νέες υποχωρήσεις. Και τα Η.Ε. άρχισαν να μιλούν για αυτοδιοικούμενες περιοχές.

Η κυριαρχική ισότητα θα είναι η πρώτη υποχώρηση που θα μας ζητήσουν οι θωπεύοντες την Τουρκία. Και οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ επείγονται να πάνε σε συνομιλίες σε μια νέα πενταμερή παγίδα. Γιατί λένε μόνο με λύση, θα τερματιστούν οι τουρκικές πειρατικές ενέργειες, η απαίτηση για δυο κράτη και ο εποικισμός της Αμμοχώστου.

Πρέπει με κάθε νόμιμο τρόπο να ζητήσουμε από τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, σε περίπτωση νέας πενταμερούς να μη υπογράψει ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Και αν υπάρχει τρόπος να του απαγορεύσουμε να υπογράψει ως εκπρόσωπός μας τέτοια συμφωνία.

Αν υπογράψει, δεν θα υπάρχει τρόπος επιστροφής ή αναίρεσης. Η Κ.Δ. θα καταργηθεί και θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο κράτος, που θα έχει χαρακτηριστικά, όλες τις υποχωρήσεις των δέκα τελευταίων χρόνων. Και τότε χωρίς κρατική υπόσταση, μάταια θα αναζητούμε κηδεμόνα για να αποτρέψουμε την καταστροφή, στην οποία μας οδηγούν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ο θρίαμβος προχειρότητας και ανευθυνότητας και το κοινό όραμα του «This is Cyprus»: Όλα σχεδόν τα κόμματα ήθελαν διορισμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: