Μια ακόμη νύχτα πόνου και πύρινου ολέθρου: 64 μέτωπα σε όλη την Ελλάδα [δορυφορικές εικόνες, video]

Φωτιά καίει δέντρα ενώ πλησιάζει απειλητικά το χωριό Ζωοδόχος Πηγή στην Εύβοια, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ




Με την αγωνία για την φορά και την ένταση των ανέμων, με τεράστια μέτωπα ενεργά, μια ακόμη νύχτα δράματος, αγωνίας και μάχης με έναν ανίκητο ως τώρα εχθρό θα ζήσει η Βόρεια Αττική, η Εύβοια, η Ηλεία, η Μεσσηνία και άλλες περιφέρειες της χώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό που δεν υποχωρεί κι αυτό καταγράφουν εφιαλτικά οι δορυφόροι με τις φωτογραφίες τους.

Το σκηνικό είναι “κολασμένο” καθώς όπως έκανε γνωστό απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μέσα στο 24ωρο εκδηλώθηκαν 98 νέες πυρκαγιές, ενώ σε 154 πυρκαγιές επιχείρησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στις 9.30 μμ ενεργές ήταν 64 πυρκαγιές.

Στην Αττική

Στην βόρεια Αττική τρία μέτωπα απασχολούν την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται και λίγο πριν τις 11μμ η πυρκαγιά πέρασε την Εθνική Οδό προς την πλευρά του Ωρωπού και αμέσως άρχισε η προληπτική εκκένωση Ωρωπού, Λεβιδίου, Μαρκόπουλου, Μιλεσίου, Μπαφίου

  • Λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα ο στρατός ξεκίνησε να φτιάχνει με μπουλτόζες αντιπυρική ζώνη στον Ωρωπό ώστε να παρεμποδίσει την μεταφορά στις πυρκαγιάς.

Πρώτο μέτωπο είναι η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

  •  Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα βρίσκονται οι περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης. Τα δύο μέτωπα της μεγάλης φωτιάς έχουν περικυκλώσει τους δύο οικισμούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να διασώσουν περιουσίες και πολύτιμη δασική έκταση.

 

Photo: H εικόνα και οι προβλέψεις για την τεράστια πυρκαγιά στην Βόρεια Αττική.

Στην Ηλεία

Τέσσερα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δίνουν μάχες με τις φλόγες.

  • Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασε στην Αρκαδία ένα από τα πύρινα μέτωπα που έκαιγε στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας».

«Ένα άλλο μέτωπο», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε “διακλάδωση” της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας».

«Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια».

Επίσης, είπε ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Στην Εύβοια

Από χωριό σε χωριό προχωρά ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια κι ό,τι δεν μπόρεσε να κάψει την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, απειλεί να κάψει τώρα.

Νωρίς το απόγευμα η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη – έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά.

Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. ‘Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Λίγο πριν τις 8μμ μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση της Λίμνης Ευβοίας προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Λίμνη Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

  • Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων ατόμων από τη Λίμνη Ευβοίας σε ασφαλή προορισμό. Σύμφωνα με το Λιμενικό, 650 άτομα, κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού.

Λϊγο μετά τις 10μμ Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.

  • Μετά τα μεσάνυχτα τα μέτωπα της φωτιάς έκαναν κύκλους και επανέρχονταν περισσότερο απειλητικά. Το χωριό Μυρτιά που δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει ένα ακόμη μέτωπο από την Δάφνη και τις Κεχριές. Παραδομένα στις φλόγες ήταν τα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας

Στη Φαράκλα το ίδιο σκηνικό. Οι φλόγες επανήλθαν περισσότερο απειλητικές και σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίσουν περιμετρικά του χωριού. Εκκλήσεις δέχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από παντού.

Στα Γρεβενά

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη, στον δήμο Δεσκάτης στα Γρεβενά.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σημειώθηκε αναζωπύρωση λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην Ήπειρο

Δασική έκταση καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ στο Μιτσικέλι, πάνω από τα χωριά Καλουτά και Ανθρακίτης του Ζαγορίου. Η φωτιά καίει πεύκα και έλατα.

Στο σημείο επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου Ζαγορίου και της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σμόλικα, πάνω από τους Πάδες της Κόνοτας βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει πευκοδάσος.

Στο Πολυστάφυλο και Ρωμανό στην Πρέβεζα η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Η πυρκαγιά στο Τέροβο Ιωαννίνων τέθηκε υπό έλεγχο.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη με τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Oι φωτογραφίες από δορυφόρο που καταγράφουν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Θεολόγο:

Η φωτιά στην Αττική
Η φωτιά στην Εύβοια
Η φωτιά στην Ηλεία
H φωτιά στον Θεολόγο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μήνυμα Προέδρου Δημοκρατίας : Πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και ενότητα Προέχει ο τόπος μας

Η Αττική στην κόλαση: Συνεχώς νέες εστίες, δεν σταματά με τίποτε η φωτιά ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ [video, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: