Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Ανέλαβε ευθύνες, υποστήριξε θέσεις, υποσχέθηκε λύσεις και βελτιώσεις

Photo Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ μέσω ΚΥΠΕ




Mε μία επικοινωνιακή «αντεπίθεση» στο βαρύ κλίμα των ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, επιχείρησε να αμβλύνει –όσο αυτό είναι  δυνατόν- τις αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης, αλλά έδωσε και απαντήσεις και σε πολλά ζητήματα ουσίας.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός χωρίς να αποποιηθεί ευθυνών, παραδέχθηκε με παρρησία ότι ο κρατικός μηχανισμός έπραξε μεν το κατά δύναμιν, ξεπεράστηκε όμως από την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου.

Ως ιδιαίτερα θετικό κρίνεται από πολλούς, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε τη δημοσιότητα καθώς η συνέντευξη θα μπορούσε εύκολα να μεταβληθεί σε ένα επικοινωνιακό Βατερλώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σχόλια προκάλεσε το ότι παρ όλο που έκανε λόγο για προσωποποίηση ευθυνών και παραδέχθηκε αδυναμίες και λάθη την ίδια στιγμή πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές των καταστροφικών πυρκαγιών δηλαδή τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κλιματική αλλαγή και πυρκαγιές

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα μεσογειακό φαινόμενο και μια κοινή κρίση για όλους μας, φέρνοντας το παράδειγμα της Σικελίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών.

«Δεσμεύομαι να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην οργή όσων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, για αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες μέρες. Αφορούν όλους τους πληγέντες, ειδικά η Εύβοια όμως θα κάνει μια νέα αρχή».

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν ο πρωθυπουργός είπε ότι «καταρχάς ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες γιατί το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει οφείλεις να κοιτάς τι δεν πήγε καλά και να προσπαθείς να το διορθώσεις. Ηταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και μια πολιτική πράξη. Η “συγγνώμη” σηματοδοτεί την απόφαση για δράση για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης.

Η επιτροπή Μπένου

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους και πως ζήτησε βοήθεια από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

«Συλλογική κατάκτηση της χώρας το 112»

Σε ό,τι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας αφέθηκαν στην τύχη τους ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μέσα ενημέρωσης για το σύστημα των εκκενώσεων. «Τέτοια υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που μπορεί να είναι πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Άρα μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή; Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας».

«Λυπάμαι που δεν τα καταφέραμε στο Τατόι»

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το τι φταίει τελικά, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά ή αποδείχθηκε ανεπαρκές το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι από δω και στο εξής.

Πιστεύω ότι ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες που θα προσπαθήσω να σας δώσω σύντομα είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας.

«Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»

Σε ερώτηση για τα λάθη που έγιναν αλλά και για το ότι στις 15 Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη δέσμη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, το σχέδιο προέβλεπε την πρόληψη και όχι την παρέμβαση εκ των υστέρων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Πέρσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν – όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες – κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά.

«Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνουν και μέσα στα δάση»

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται ότι δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες είπε ότι «δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να γίνει αυτό, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνουν και μέσα σε αυτά».

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες.

«Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών»

Όσο για το εάν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο».

Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το σχέδιο «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. «Για πρώτη φορά αποκτά το δικό της πρόγραμμα», ύψους 700 εκατ. Ευρώ καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί πριν από τις πυρκαγιές.

Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Σε σχετικό ερώτημα ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως δεν αποτελεί επιλογή η προσφυγή στις κάλπες και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Συνέχισε δε λέγοντας πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, όπως δείχνουν οι περισσότερες προβλέψεις.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές: Η συνέντευξη Μητσοτάκη [live]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: