Είμαστε στο έλεος του Θεού: Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας ομιλούν στην εφημερίδα Financial Times

FILE PHOTO: Ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιά κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, την Τέταρτη 14 Αυγούστου 2019. ΜΠΕ-ΑΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ανταπόκριση από τη βόρεια Εύβοια με μαρτυρίες κατοίκων για τη μεγάλη πυρκαγιά και την φυσική και οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Δεκάδες κάτοικοι του νησιού είπαν στη βρετανική εφημερίδα Financial Times (κείμενο Donato Paolo Mancini), ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι καθώς τα δέντρα και τα μέσα επιβίωσής τους κάηκαν. Ενώ είναι εξαιρετικά ευγνώμονες στους εθελοντές και επαγγελματίες πυροσβέστες που βρίσκονταν στο έδαφος, πολλοί επέκριναν την καθυστερημένη άφιξη πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι που δεν εκκένωσαν τα χωριά τους, μπόρεσαν να σώσουν σπίτια.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε ορισμένες από τις επικρίσεις, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι προσπάθειες «δεν ήταν αρκετές» σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση, οι εντολές εκκένωσης έσωσαν ζωές.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να χορηγήσει 500 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας και διόρισε τον Χρήστο Τριαντόπουλο ως υπουργό για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές

Σημειώνεται ότι στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης αναφορά σε ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν μεταξύ των κατοίκων για εσκεμμένη πυρκαγιά με σκοπό το κάψιμο της περιοχής και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

ΠΗΓΗ: Financial Times (Donato Paolo Mancini) – ‘We were at God’s mercy’: islanders count cost of Greek wildfires

Ο Πούτιν φοβάται την ανταποκρίτρια του BBC: Δεν ανανέωσε τη δημοσιογραφική βίζα της Sarah Rainsford

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: