Ιδού ο πραγματικός Ερντογάν: Εκπρόσωπος του ρεβανσιστικού εθνικισμού και του φονταμενταλιστικού ισλαμισμού

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




To δημοσίευμα του Euobserver σημειώνει ότι οι ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στα Βαρώσια ήταν ενδεικτικές του περίεργου ιδεολογικού μίγματος ρεβανσιστικού εθνικισμού και φονταμενταλιστικού ισλαμισμού, που προδιαγράφουν μια απλή πολιτική:

-Να αποκαταστήσει την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να διεκδικήσει τη “νόμιμη” θέση της Τουρκίας ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μεσογειακή Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το κείμενο υπογράφει ο Simon Schofield, αναπληρωτής διευθυντης του Human Security Centre think tank.

Έχει κάνει πολύ σαφείς τις ιδέες του, επικαλούμενος τις αρχαίες οθωμανικές αξιώσεις για την πόλη της Μοσούλης στο Ιράκ, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί και δίνοντας υπηκοότητα στους τρομοκράτες της Χαμάς. Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί εάν υπάρχουν δυτικές αξίες ή συμφέροντα με τα οποία η Τουρκία εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται.

Έχουν στρατολογήσει μαχητές και διοικητές της ISIS για να διεξάγουν πόλεμο για λογαριασμό τους στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ/Αρτσάχ. Παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δυσεπίλυτες συγκρούσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους υποτιθέμενους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγω της επιθετικότητάς τους στη Μεσόγειο. Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν καταυλισμούς προσφύγων στο Ιράκ, ενώ απειλούν με κύμα μετανάστευσης προσφύγων στην Ευρώπη…

Η ανακοίνωση για τα Βαρώσια έγινε την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην κατεχόμενη Κύπρο. Το 2023 κλείνουν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία οριοθετεί τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Ο Erdogan ασκεί κριτική για αυτήν τη Συνθήκη, διαμαρτυρόμενος ότι «προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν για να πιστέψουμε ότι η Λωζάνη ήταν νίκη. Όσοι κάθισαν σε αυτό το τραπέζι δεν έπραξε σωστά με αυτήν τη συνθήκη. Τώρα υποφέρουμε τις συνέπειες». Στενός βοηθός του προέδρου ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Συνθήκη είχε λήξει το 2013 και δεν ισχύει πλέον.

Αυτό που λέει η Τουρκία είναι ότι η Συνθήκη για τον καθορισμό των εδαφικών τους συνόρων είναι άδικη και ότι η Τουρκία επωφελείται από τις οθωμανικές αξιώσεις για τη γη άλλων χωρών. Αυτό που κάνει είναι να αψηφά το διεθνές δίκαιο, να αναπτύσσει τρομοκρατικές λεγεώνες για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να εκφοβίσει τους γείτονές της.

Η Τουρκία συμβολίζει το αυξανόμενο χάσμα στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με το Ιράν, μεταξύ των εθνών που προωθούν και εξάγουν ένα επικίνδυνο είδος πολιτικού ισλαμισμού και εκείνων που είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν ως προπύργιο εναντίον της, όπως τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και νέοι εταίροι στις Abraham Accords.

Εάν η Τουρκία πρόκειται να περιοριστεί στα σημερινά της σύνορα, πρέπει να αποφύγουμε τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης, η οποία μόνο καθυστερεί και επιτείνει τα προβλήματά μας. Η Δύση πρέπει να μετατοπίσει τις συμμαχίες της υπέρ πιο αξιόπιστων εταίρων. [Cyprus’ Varosha is Erdogan’s canary in the coalmine]

ΠΗΓΗ: Euobserver, Simon Schofield, αναπληρωτής διευθυντης του Human Security Centre think tank – Cyprus’ Varosha is Erdogan’s canary in the coalmine

Οργή εναντίον του Ερντογάν: Οι φλόγες στην μεσογειακή ακτογραμμή απειλούν να τον “κάψουν” πολιτικά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: