Οι Τούρκοι ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στην κατεχόμενη Κύπρο: Φωνάζουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Υπό τον τίτλο «Θα ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» στο σημερινό της πρωτοσέλιδό της γράφει ότι «Κοιτάξτε, όταν λείψουν τα χρήματα, η Άγκυρα συμβουλεύει την μαριονέτα κυβέρνηση να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα».

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CTP, TDP και HP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και κόμμα του Λαού) χαρακτήρισαν το παράνομο «διάταγμα» ως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τη βοήθεια του ψευδοκράτους, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η «Κίπρις» γράφει ότι το παράνομο «διάταγμα», που στοχεύει στο να καταγράψει αδήλωτα κέρδη, που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στα κατεχόμενα, χωρίς να προβαίνει σε οποιασδήποτε έρευνα πρώτα έναντι φορολόγησης 2,5%, θα τους μετατρέψει σε κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υπό τον τίτλο «Το διάταγμα για το ξέπλυμα βρώμικο χρήμα», η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, επικρίνοντας το εν λόγω παράνομο «διάταγμα», υποστήριξε ότι η παράνομη «κυβέρνηση» θέτει σε κίνδυνο ακόμη περισσότερο την αξιοπρέπεια και το καθεστώς του τουρκοκυπριακού «λαού».

Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, ηγέτης του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), δήλωσε ότι ανοίχθηκε ο δρόμος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρακάμπτοντας τον παράνομο «νόμο», που εμπόδιζε το ξέπλυμα. Σημειώνει, στη συνέχεια, ότι τώρα γίνεται αντιληπτό γιατί επιμένουν στη μη λύση του Κυπριακού και στην παραμονή τους εκτός διεθνούς δικαίου.

Ο ηγέτης του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, επικρίνοντας το παράνομο «διάταγμα», είπε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώνει την αξιοπρέπεια του λαού και του κράτους, ούτε να προβαίνει σε βήματα που θα ισοπεδώνει την αξιοπιστία τους στο διεθνή χώρο».

Zητά σεβασμό αποφάσεων του ΕΔΑΔ: Η Τουρκία να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών, λέει αξιωματούχος της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: