Η Ευρώπη (με πρώτη την Ελλάδα) ενώπιον ακόμα μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης: Οι Αφγανοί “έρχονται”…

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani (2-Α) επισκέφθηκε την πόλη Mazar-e-Sharif. Οι μάχες με τους Ταλιμπάν μαίνονται παντου. EPA, AFGHAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν είναι σε θέση να έρθει εκ νέου αντιμέτωπη με μεταναστευτικά κύματα παρόμοια με αυτά του 2015 και πρέπει να προσπαθήσει να συγκρατήσει τους Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, επισημαίνει η Ελλάδα, συμφωνα με το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Karolina Tagaris, Toby Sterling).

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, όλο και περισσότεροι μετανάστες θα προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάνκαι να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα συνυπέγραψε μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες μια επιστολή όπου υποστηρίζεται η συνέχιση των επιστροφών των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, παρά την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, δύο εκ των κρατών που έχουν συνυπογράψει την επιστολή -η Γερμανία και η Ολλανδία- άλλαξαν τη θέση τους τονίζοντας ότι η ταχύτατα επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν τους επιτρέπει να απελάσουν πολίτες που αιτούνται άσυλο.

Η Αυστρία δήλωσε ότι παραμένει πιστή στις θέσεις της, ενώ η Δανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, ωστόσο, ότι ένα κράτος που βασίζεται στο κράτος δικαίου έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτές οι απελάσεις δεν θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η διαφωνία που προέκυψε αναδεικνύει τις διαφορές εντός της Ε.Ε. όσον αφορά τη μετανάστευση. Σύμφωνα με το Νότη Μηταράκη, «η ΕΕ δεν είναι έτοιμη και δε μπορεί να διαχειριστεί άλλη μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση». Οι φόβοι για κλιμάκωση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης αυξάνονται καθώς οι Ταλιμπάν επελαύνουν στη χώρα. Ο Μηταράκης υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην Τουρκία ώστε να διαχειριστεί τις αυξημένες αφίξεις από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές επιστροφές δεδομένων των συνθηκών.

ΠΗΓΗ: Reuters, Karolina Tagaris, Toby Sterling – EU countries at odds on migrant returns as Afghan conflict grows

Στην Κύπρο όλοι μιλούν για τον “υπουργό” αλλά δεν τολμούν να αναφέρουν όνομα: Ο ισχυρισμός του καταριανού Al Jazzera

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: